Κορονοϊός: Κλειστές οι παμπ από τις 10 στην Αγγλία, νέα μέτρα από τον Μπ. Τζόνσον

Στις 22.00 θα κλείνουν από την Πέμπτη παμπ, μπαρ, εστιατόρια και χώροι εκδηλώσεων στην Αγγλία, προκειμένου να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα κορονοϊού, που σαρώνει τη χώρα. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύονται οι όρθιοι.

Από τη βρετανική Βουλή ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σχολεία και πανεπιστήμια παραμένουν ανοιχτά, ωστόσο το «πίσω στη δουλειά» που είχε ανακοινώσει πριν από μόλις λίγες εβδομάδες αντικαθίσταται με το «δουλειά από το σπίτι», όταν αυτό είναι εφικτό. Ο Τζόνσον επεσήμανε ότι τα μέτρα θα αποδώσουν μόνο αν οι πολίτες συμμορφωθούν, ενώ προανήγγειλε αυστηρότερες ποινές για τους παραβάτες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το BBC, όσοι εντοπιστούν να μη φορούν μάσκα ή να παραβαίνουν τον κανόνα των έξι ανά συνάθροιση θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 200 λιρών, αντί για 11 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ όσοι οι επιχειρήσεις που δεν τηρούν το μέτρο της καραντίνας κινδυνεύουν με πρόστιμο 10.000 λιρών.

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να ελέγξουμε την επανεμφάνιση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας» τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Κατά το διάγγελμά του, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε το ενδεχόεμνο αυστηροποίησης των μέτρων, αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα.

Η ανακοίνωση των νέων μέτρων γίνεται αφού αρκετοί επιστήμονες προειδοποίησαν χθες Δευτέρα ότι η Βρετανία θα δει μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Τα νέα κρούσματα Covid-19 αυξάνονται κατά τουλάχιστον 6.000 ημερησίως στη Βρετανία, ενώ οι εισαγωγές στο νοσοκομεία διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες και το σύστημα διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ βρίσκεται στα όριά του. Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία, στη Σκοτία, στην Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ζουν ήδη με κάποια περιοριστικά μέτρα.

«Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει τεράστια αύξηση του αριθμού θανάτων από Covid-19, αν κυβέρνηση δεν κινηθεί άμεσα» προειδοποίησαν ο Κρις Ουίτι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, και ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος. Ήδη στη χώρα καταγράφεται ο μεγαλύτερος απολογισμός νεκρών από κορωνοϊό στην Ευρώπη και ο πέμπτος μεγαλύτερος παγκοσμίως.