Κορκίδης: Ο «δεκάλογος» λειτουργίας της «Συν-Εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή σωστά

Κορκίδης

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς θεωρεί πως το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τη σταδιακή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, κινήθηκε άμεσα προς τη σωστή κατεύθυνση στον τομέα της προστασίας της οικονομίας και της διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής, καθώς έλαβε μέτρα που στήριξαν ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, απλώνοντας ένα δίχτυ προστασίας.

Η δημιουργία του μηχανισμού «Συν-Εργασία», όπως αναφέρει το επιμελητήριο με σημερινή ανακοίνωσή του, παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζόμενων, όπου και αν αυτό καταστεί αναγκαίο, ανακουφίζοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ο μηχανισμός επιτρέπει στον εργοδότη να μειώσει στο 50% τον χρόνο εργασίας για μισθωτό πλήρους απασχόλησης, με το κράτος να αναπληρώνει το 60% του μισθού που χάνεται, γεγονός που αποτρέπει τη μείωση των θέσεων εργασίας.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι, παντού, σε ολόκληρο τον κόσμο, εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάνονται, χωρίς να υπάρχουν αντίμετρα, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη δυσμενή αυτή εξέλιξη. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση, κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα, με σχέδιο και με υπευθυνότητα, σχεδόν ταυτόχρονα με τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της υγείας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» του Μαρτίου και του Απριλίου, αλλά και του Μαΐου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας φαίνεται να αποδίδει» όπως σημειώνει το επιμελητήριο.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ανασχέσει το μεγάλο «κύμα» απολύσεων που θα μπορούσε να λειτουργήσει αλυσιδωτά για όλους του κλάδους, να επιφέρει κατάρρευση της αγοράς εργασίας, αλλά και σοβαρή βλάβη στην οικονομία γενικότερα και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση, παρά την πανδημία, συνεχίζει να υλοποιεί αναπτυξιακούς σχεδιασμούς αναγκαίους για την μετά κρίση εποχή. Ο «δεκάλογος» λειτουργίας της «Συν-Εργασίας» πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή σωστά, ώστε να ανακουφίσει τις επιχειρήσεις από ένα σημαντικό μέρος του μισθολογικού κόστους και ταυτόχρονα να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων.