Κοντός ψαλμός… (από τον Απόστολο Μάνθο)

Κοντός ψαλμός… 

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ της 31ης Οκτωβρίου 2020

Λίγα 24ωρα μένουν ακόμα για τις εκλογές στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικάνοι θα εκλέξουν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, το 1/3 της Γερουσίας  με τη στατιστική τάση να θέλει τα περισσότερα μέλη να είναι από την αντιπολίτευση (!) και μια πλήρη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οι εκλογές ναι μεν  θα λάβουν χώρα στις 3 Νοεμβρίου, αλλά ουσιαστικά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκλεγεί στις 14 Δεκεμβρίου από το εκλεκτορικό Κολέγιο.

Συγκεκριμένα, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κάθε Πολιτείας ψηφίζουν για πρόεδρο Τραμπ ή Μπάιντεν και ο νικητής παίρνει  όλους τους εκλέκτορες, οι οποίοι με τη σειρά τους στο εκλεκτορικό Κολέγιο ψηφίζουν υπέρ του υποψηφίου που πλειοψήφησε στην Πολιτεία τους. Άρα Τραμπ και Μπάιντεν πρέπει να επικρατήσουν έστω και με μία ψήφο σε κάθε Πολιτεία για να πάρουν το 100% των εκλεκτόρων αυτής.

Αυτό εξηγεί και το παράδοξο των προηγούμενων εκλογών όπου  η Χίλαρι Κλίντον είχε 3.000.000 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, αλλά πρόεδρος εξελέγη ο Τραμπ.  Περισσότεροι από 80 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, γεγονός που σημαίνει πως η συμμετοχή έχει  ξεπεράσει το 50% του συνόλου των ψήφων καθώς σύμφωνα με το το U.S. Elections Project, αναμένεται ότι η συμμετοχή στις εκλογές φέτος θα ανέλθει για περισσότερο από έναν αιώνα στον αριθμό ρεκόρ των 150 εκατ. ανθρώπων, οι οποίοι και αντιπροσωπεύουν περίπου το 65% αυτών που έχουν δικαίωμα ψήφου.

Τέσσερα είναι τα επικρατέστερα σενάρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Το σενάριο «blue wave», δηλαδή την επικράτηση των Δημοκρατικών σε όλα τα μέτωπα, όπου πιθανότατα θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 σε μια ανοδική αντιπαράθεση με το επίπεδο των 3425 με 3490 μονάδων έχοντας ως σημαντική γραμμή αντίστασης τη “W” στις 3525 μονάδες.

Το σενάριο «status quo» όπου εστιάζεται στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ σε ένα όμως  διχασμένο Κογκρέσο. Και εδώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα  ο αμερικανικός δείκτης να κινηθεί βραχυχρόνια ανοδικά προς το επίπεδο των 3400 με 3450 μονάδων.

Στο σενάριο που θέλει  νίκη του Μπάιντεν σε ένα διχασμένο Κογκρέσο ο S&P 500 θα θελήσει να κατηφορίσει προς την περιοχή από όπου διέρχεται ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών, στις 3130 μονάδες, εξαιτίας του μικρότερου δημοσιονομικού πακέτου μέτρων που θα προκύψει από τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Και τέλος υπάρχει και το σενάριο «red wave», δηλαδή την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ, με κυριαρχία στο Κογκρέσο, όπου εδώ οι αναλυτές είναι διχασμένοι, καθώς το μεν 50% πιστεύει ότι ο S&P θα οδηγηθεί σε νέα ιστορικά υψηλά διασπώντας τις 3600 μονάδες και το άλλο 50% πιθανολογεί ότι θα φέρει το δείκτη χαμηλότερα των 3000 μονάδων καθώς θα ανοίξει ακόμα πιο επιθετικά τις εμπορικές εντάσεις όχι μόνο με την Κίνα αλλά και με την Ευρώπη.

Το US Dollar Index (DXY) παρουσιάζεται στο διπλό εβδομαδιαίο διάγραμμα να παίρνει σταδιακά ανοδικές αποστάσεις από την περιοχή στήριξης των 91,70 δολαρίων, στοιχείο που αρχίζει και αποκρυπτογραφεί μια πιθανή ανοδική κίνηση του δείκτη προς το επίπεδο αντίστασης των 94,4 δολαρίων.

  • Περιθώριο έντονης ανοδικής κίνησης αρχίζει και δείχνει και ο τεχνικός δείκτης Σχετικής Ισχύος (RSI), ο οποίος δειλά αλλά σταθερά δημιουργεί σκαλοπάτια ανόδου ξεφεύγοντας από την oversold κατάσταση. Ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 95,40 δολαρίων θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αμερικανικό νόμισμα σε σχέση με τις υπόλοιπες σημαντικές ισοτιμίες.

Σε κατάσταση αναμονής βρίσκεται το συμβόλαιο του χρυσού, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις ναι μεν αναπνέει πάνω από τη στήριξη των 1850 δολαρίων αλλά δεν έχει δηλώσει έτοιμο να περάσει με δύναμη πάνω από τη καθοδική γραμμή τάσης του Αυγούστου. Το σημείο που θα επιφέρει έγερση των χρυσοδάκτυλων αγοραστών είναι αυτό των 1952 δολαρίων. Μόνο η επιβεβαιωμένη ανοδική απόδραση μπορεί να σπρώξει το συμβόλαιο προς την περιοχή των 2075 δολαρίων.

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το διάγραμμα του iShares China Large-Cap ETF (FXI) που περιλαμβάνει κινέζικες εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης εισηγμένες στο  Hong Kong Stock Exchange. Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι το ETF ετοιμάζεται να διασπάσει ανοδικά τη μακροπρόθεσμη περιοχή αντίστασης των 46 δολαρίων και να κινηθεί αρχικά προς τα 49 και μετά στα 54 δολάρια.

Στο συγκεκριμένο ETF το έξυπνο χρήμα προσπαθεί να «παίξει» τόσο τη νίκη του Μπάιντεν, όπου αναμένεται να χαλαρώσει τον εμπορικό πόλεμο όσο και τη γρήγορη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας η οποία παρουσιάζεται να αφήνει πολύ πιο γρήγορα πίσω της την κρίση της Covid-19 από ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.