Κωνσταντίνος Κουκάς*: Η Μύκονος- το πιο γνωστό εξαγώγιμο “asset” της Ελλάδας- είναι νησί και όχι τουριστικό χωριό

Ο δημόσιος διάλογος ως μέσο για τόσο κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, μπορεί να χαρακτηριστεί ως “παραγωγικός” μόνο εάν γίνεται βασισμένος σε όρους που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και πάντα με έκδηλη τη διάθεση σύνθεσης, αγαστής συνεργασίας και συνεννόησης. Χωρίς να επικρατούν ή να υποβόσκουν στερεότυπα και προκαταλήψεις και καθιστώντας ως απαραίτητη προϋπόθεση τα θεμέλια της συμφωνίας να στηρίζονται πάνω σε κάποιες αρχές.

Μύκονος | Κωνσταντίνος Π. Κουκάς

Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχει απόλυτη σημασία να ξεκαθαριστούν ουσιώδη και εύλογα ζητήματα που ανακύπτουν, όπως, εάν η ανάπτυξη θα ενσωματώνει και θα έχει ως προπομπό της τον σεβασμό τόσο στο περιβάλλον, όσο και την πολιτιστική ταυτότητα του κάθε τόπου. Εάν θα αναγνωρίζει και συνυπολογίζει την τοπική ιδιαιτερότητα ή απλά θα υλοποιείται υποκινούμενη με καθαρά οικονομικούς όρους. Εάν θα εξυπηρετεί ένα συνολικό μακρόπνοο σχέδιο και ξεκάθαρο όραμα για το αύριο ή θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες της εκάστοτε συγκυρίας.

Η Μύκονος αντιμετωπίζει τη σημερινή συγκυρία με αυτοπεποίθηση, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προκλήσεις που υπάρχουν και έχοντας απόλυτη συναίσθηση αυτών.

Αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους τουριστικούς προορισμούς στον πλανήτη και το πιο γνωστό εξαγώγιμο “asset” της Ελλάδας. Ενώ την τελευταία δεκαετία της οικονομικής ύφεσης μην ξεχνάμε πως έχει “απορροφήσει” εκατοντάδες επενδύσεις, έχει “φιλοξενήσει” αμέτρητες επιχειρήσεις και έχει υποδεχτεί εκατομμύρια επισκέπτες. Παράλληλα, βασικά γνωρίσματα του νησιού είναι πως παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και συνεισφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια στα δημόσια ταμεία.

Ουσιαστικά, έχει κερδίσει το καθοριστικό στοίχημα της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας, όταν αυτό είναι το εθνικό ζητούμενο.

Ο δήμαρχος Μυκόνου μηνύει Τόσκα και αρχηγό της ΕΛΑΣ για την εγκληματικότητα στο νησί

Από την άλλη, οφείλουμε να επισημάνουμε πως βρίσκεται σε ένα οριακό επίπεδο όσον αφορά την περαιτέρω δυνατότητα ανάπτυξης, παρουσιάζει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση και το κυριότερο, χρειάζεται ενίσχυση των βασικών της υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, οδικό δίκτυο) για να μπορέσει να καλύψει πλήρως τις υπάρχουσες ανάγκες.

Γι’ αυτό ακριβώς και πρωταρχική μας προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση ιδίων πόρων και εθνικών, περιφερειακών και κοινοτικών κονδυλίων με στόχο να αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες υποδομές, ώστε να ανταποκρίνονται επάξια στα εκατομμύρια επισκεπτών που υποδεχόμαστε ετησίως. Και βεβαίως εδώ απαιτείται και η βοήθεια της Πολιτείας που πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το νησί με βάση τον πληθυσμό του (πλέον των 10.000 κατοίκων), αλλά με βάση τους επισκέπτες του (περίπου 2 εκατομμύρια).

Την ίδια ώρα, αξιοποιώντας την ιδιαίτερα θετική κυβερνητική πρωτοβουλία για τον σχεδιασμό νέου χωροταξικού πλαισίου, προωθούμε άμεσα σύγχρονο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.

Με αφορμή λοιπόν γνωμοδοτήσεις της δημοτικής αρχής αναφορικά με νέες τουριστικές αναπτύξεις, θεωρώ πως αντί κάποιοι να εθελοτυφλούν έναντι της πραγματικότητας χτίζοντας στην άμμο παλάτια και κάνοντας μαθήματα εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας σε έναν από τους κορυφαίους διεθνείς τουριστικούς προορισμούς, να κατανοήσουν το αυτονόητο:

Πρώτα φτιάχνεις υποδομές και επικαιροποιείς τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και μετά αποφασίζεις πόσες και τι είδους επενδύσεις “σηκώνει” το νησί. Διαφορετικά καταλήγεις να κάνεις μόνο επικοινωνία, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα.

Επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Μύκονο: Τι λέει ο δήμαρχος του νησιού στο MEGA - ΤΑ ΝΕΑ

Για παράδειγμα, ισχυρίζεσαι ότι προχωράς την επένδυση μέσω Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για να κάνεις ακριβώς ό,τι θα έκανες και μέσω Πολεοδομίας μόνο και μόνο για να αποφύγεις τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις. Ενώ, την ίδια στιγμή γνωρίζεις πολύ καλά ότι το κάνεις για να μπορέσεις να κτίσεις στις “καφέ” ζώνες, να φτιάξεις τελεφερίκ και μαρίνα, δηλαδή κάτι που δεν θα μπορούσες να το πετύχεις εάν πήγαινες στην Πολεοδομία.

Η Μύκονος όμως δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει Ρόδος και Κρήτη με τις τεράστιες τουριστικές μονάδες.

Άρα, λέμε αδιαμφισβήτητα “ναι” στις επενδύσεις, “ναι” στα αναπτυξιακά κεφάλαια, αλλά πάντα με σεβασμό στη φυσιογνωμία του νησιού.

Όσοι επιλέξαμε να μεγαλώσουμε, να εργαστούμε, να κάνουμε ή να θέλουμε οικογένειες στον τόπο μας, επιλέγουμε την ισχυρή, αλλά βιώσιμη ανάπτυξη και είμαστε αποφασισμένοι να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα μοναδικό και απαράμιλλου φυσικού κάλλους ΝΗΣΙ και όχι ένα ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΧΩΡΙΟ.

*Ο Κωνσταντίνος Π. Κουκάς είναι Δήμαρχος Μυκόνου, μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ, και Επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης