Κομισιόν: Ύφεση 9% το 2020 στην Ελλάδα και ανάκαμψη 6% το 2021

Το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 9% το 2020 και θα αυξηθεί κατά 6% το 2021, αλλά  η επίπτωση στην ανεργία θα είναι βραχύβια και τα δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης μειώνουν τις επιπτώσεις στην κατανάλωση, όμως τα ρίσκα λόγω της εξάρτησης της χώρας από τον Τουρισμό είναι σημαντικά, καταγράφει η Κομισιόν κατά τις θερινές  οικονομικές προβλέψεις της για την Ελλάδα, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. 

Στις εαρινές προβλέψεις τον Μάιο, η Κομισιόν προέβλεπε ύφεση 9,75% το 2020 και ανάκαμψη 7,9% το 2021, πρόβλεψη που αναθεώρησε σε 9% και 6%.

Αναλυτικά η Κομισιόν καταγράφει ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την αρχή των μέτρων περιορισμού στα τέλη Μαρτίου.

Κατά την Κομισιόν, η μείωση του ΑΕΠ οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων και στη μείωση των εξαγωγών, ενώ οι δημόσιες δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Στην οικονομική δραστηριότητα συνέβαλε πρώτα η μείωση των υπηρεσιών, και σε μικρότερο βαθμό η βιομηχανία και ο γεωργικός τομέας, ενώ οι κατασκευές μείωσαν την ύφεση, πιθανώς λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ του τομέα τον Ιανουάριο.

Κατά την Κομισιόν το πλήρες οικονομικό αποτέλεσμα των μέτρων περιορισμού αναμένεται να υλοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο με έντονη μείωση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Καθώς τα μέτρα κοινωνικής απόστασης αποσύρονται σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ταχεία εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 9,5% του ΑΕΠ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας θα πρέπει να μετριάσει την επίπτωση στην εγχώρια ζήτηση σε κάποιο βαθμό, καταγράφει η Κομισιόν. Αναμένεται επίσης να συμβάλει στην αποτροπή των επιπτώσεων της υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και των εκτεταμένων πτωχεύσεων, τονίζει.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές των κύριων εμπορικών εταίρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, “ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να πληγούν σοβαρά από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις αλλαγές που προκαλούνται από το COVID-19 στην ταξιδιωτική συμπεριφορά“.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις εντός και εκτός της αγοράς εργασίας καθυστέρησαν αποτελεσματικά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, επίσης λόγω μέτρων που προστατεύουν την απασχόληση και τα διαθέσιμα εισοδήματα. “Η οικονομική ύφεση, αναμένεται να οδηγήσει σε σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας“, τονίζει η Κομισιόν.

Τέλος οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% ετησίως το πρώτο τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και 0,6% ετησίως τον Απρίλιο και το Μάιο. Το επίπεδο των τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά το υπόλοιπο του έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται μόνο το 2021 μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η πρόβλεψη εξακολουθεί να υπόκειται σε εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδίως λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους γύρω από τα ταξίδια και των επιπτώσεων στον ελληνικό τουριστικό τομέα“, προειδοποιεί ή Κομιοσιόν.

Η εξέλιξη μπορεί να είναι καλύτερη με μια πιο καλοήθη προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, σε περίπτωση ταχύτερης βελτίωσης του οικονομικού αισθήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αντιθέτως, οι προβλέψεις του 2020 για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς το χειρότερο. Το γαλλικό ΑΕΠ πλέον προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 10,6% (έναντι 8,2% στις εαρινές προβλέψεις) και να αναπτυχθεί κατά 7,6% του χρόνου (οριακά βελτιωμένη από το 7,4% του Μαΐου). Η ιταλική οικονομία αναμένεται να βυθιστεί κατά 11,2% φέτος (η χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.), έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για -9,5%, ενώ και η ανάκαμψή της 2021 αναμένεται πλέον να είναι λιγότερο δυναμική (6,1% αντί για 6,5%).

Η κατάσταση δείχνει να είναι σχεδόν εξίσου ολέθρια στην Ισπανία, με ύφεση 10,9% φέτος (έναντι πρόβλεψης 9,4% το Μάιο) και ανάπτυξη 7,1% το 2021 (έναντι εκτίμησης 7% το Μάιο). Ακόμα πιο δραματική είναι η επιδείνωση της πρόγνωσης και για την πορτογαλική οικονομία, η ύφεση της οποίας πλέον προβλέπεται να αγγίξει το 10% (-9,8%) φέτος, ενώ το Μάιο η Κομισιόν εκτιμούσε ότι θα περιοριζόταν στο 6,8%. Μόνο πέντε άλλες χώρες πλην της Ελλάδας έχουν καλύτερη πρόγνωση για το 2020 στις θερινές προβλέψεις.

Συνολικά για την Ευρωζώνη, η Κομισιόν προβλέπει σημαντικά βαθύτερη ύφεση φέτος, της τάξης του 8,7%, έναντι 7,7% στις εαρινές προβλέψεις, και ελαφρώς πιο αδύναμη ανάκαμψη το 2021 (6,1% αντί για 6,3%). Αντιστοίχως, η οικονομία της Ε.Ε. θεωρείται ότι θα κλείσει φέτος στο -8.3% (έναντι 7,4% στις εαρινές προβλέψεις) και ότι θα καταγράψει μεγέθυνση 5,8% του χρόνου (έναντι 6,1% το Μάιο).

Σε σχετικό του σχόλιο, ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε τα μέτρα που έχει λάβει η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη έχουν περιορίσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά ότι εξακολουθούν να ενισχύονται οι τάσεις απόκλισης, ανισότητας και ανασφάλειας. «Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό να καταλήξουμε ταχέως σε συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή – για να δώσουμε μία ένεση εμπιστοσύνης αλλά και χρηματοδότησης στις οικονομίες μας σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία».