Κομισιόν: Βοήθεια στην Ουκρανία για απεμπλοκή των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων

Στην απεμπλοκή των εξαγωγών σιτηρών σκοπεύει να βοηθήσει την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημιουργώντας μια πλατφόρμα συντονισμού για να ενεργοποιήσει τις δυνατότητες μεταφοράς και να συντονίσει με τα κράτη-μέλη την αποθήκευσή τους, σύμφωνα με σχέδιο που ανακοινώθηκε σήμερα.

Ενώ η Ρωσία εφαρμόζει αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών, «εκατομμύρια τόνοι σιτηρών αποθηκευμένοι σε σιλό πρέπει να αναχωρήσουν από την Ουκρανία κατά τους επόμενους τρεις μήνες (έως την προσεχή συγκομιδή) μέσω των υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (…) Πρέπει να γίνει η βέλτιστη εκμετάλλευση των εφοδιαστικών αλυσίδων, να αποτραπεί το μπλοκάρισμα στα σύνορα» εξήγησε η Ευρωπαία επίτροπος Μεταφορών Αντίνεα Βαλεάν.

Η Κομισιόν καλεί τον τομέα των μεταφορών φορτίων να κινητοποιήσει επειγόντως επιπλέον οχήματα, εμπορευματοκιβώτια και βυτία (για το έλαιο), καθώς και υποδομές μετεπιβίβασης των σιτηρών σε φορτηγά ή σιδηροδρομικά βαγόνια που θα πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

Επιπλέον, η Κομισιόν καλεί τα κράτη-μέλη να επιδείξουν τη μέγιστη ευελιξία και να κινητοποιήσουν επαρκή μέσα για την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου και αδειοδότησης των φορτίων, οι οποίες μπορεί να χρειάζονται ακόμη και πολλές ημέρες και ποικίλλουν από τη μία χώρα στην άλλη.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτρέπει τις χώρες να δημιουργήσουν «διαδρόμους αλληλεγγύης» και ζητεί από τους διαχειριστές των σιδηροδρομικών δικτύων να κρατήσουν χώρο που θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για τα ουκρανικά φορτία. Επιδιώκει ακόμη να επιστρατεύσει περισσότερα πλωτά μέσα για την μεταφορά μέσω του Δούναβη.

Η Κομισιόν θα αποτιμήσει τις δυνατότητες αποθήκευσης στην Ε.Ε. για να κατευθύνει αποτελεσματικότερα τις ουκρανικές εξαγωγές και να εντοπίσει τα λιμάνια από όπου τα προϊόντα μπορούν να κατευθυνθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Κομισιόν δεσμεύεται να συνομολογήσει γρήγορα συμφωνία με το Κίεβο για τις οδικές μεταφορές, αν τα κράτη-μέλη τής δώσουν την εντολή και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για την ανάπτυξη των συνδέσεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ουκρανία και τη Μολδαβία.