Κομισιόν προς Ερντογάν: «Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις διαδικασίες διεύρυνσης Ε.Ε. και ΝΑΤΟ»

Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε πριν από λίγο η Κομισιόν στον «εκβιασμό», που επιχειρεί τις  τελευταίες ώρες ο Τούρκος πρόεδρος ως προς την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καλώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση των Βρυξελλών στο αίτημα του Τούρκου προέδρου – το οποίο φαίνεται να έθεσε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αμερικανό πρόεδρο χθες το βράδυ – , εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε πως «η Ε.Ε έχει μια πολύ αυστηρά δομημένη διαδικασία σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα βήματα που πρέπει να κάνουν όλα τα υποψήφια κράτη μέλη ή εκείνα που επιθυμούν να γίνουν υποψήφια. Κανείς δεν μπορεί να συνδέει τις δύο διαδικασίες» δηλαδή εκείνη της διεύρυνσης της Ε.Ε. και εκείνης του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Τουρκία, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα βήματα που αφορούν τη δική της πορεία και πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης προόδου και η οποία, ως είθισται, θα δημοσιευθεί τον Οκτώβριο.

Παρ’ όλα αυτά η Κομισιόν παρέπεμψε τόσο στις περυσινές συστάσεις της Επιτροπής αλλά κυρίως στις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τις οποίες –ως γνωστόν– έχει «παγώσει» η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Εξάλλου, υπενθύμισε ότι η διαδικασία για κάθε υποψήφιο κράτος μέλος εξαρτάται από τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τους στόχους, που έχουν τεθεί από την Ε.Ε.