Κομισιόν: Παράταση σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Τροποποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρότασή της για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, για να προσφέρει περίοδο παράτασης σε Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία,  όπως δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters δύο ευρωπαϊκές πηγές, που δεν κατονομάζονται.

Η πρόταση της Κομισιόν έχει τεθεί σε συζήτηση και προτείνει περισσότερο χρόνο στις τρεις χώρες για να προσαρμοστούν στο εμπάργκο και για να αναβαθμίσουν τις πετρελαϊκές υποδομές τους.

Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τρίμηνη μεταβατική περίοδο πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί της αρχικής πρότασης για μεταβατική περίοδο ενός μηνός, δήλωσε μία από τις πηγές.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη πρόταση, η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα αγοράς ρωσικού πετρελαίου από αγωγούς έως το τέλος του 2024, ενώ η Τσεχία θα μπορεί να συνεχίσει την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου έως τον Ιούνιο 2024, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προμηθευτεί πετρέλαιο μέσω αγωγού από τη νότια Ευρώπη, διευκρίνισαν οι πηγές.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι χώρες της Ε.Ε. θα έπρεπε να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έξι μήνες μετά την υιοθέτηση του μέτρου και να σταματήσουν τις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία πριν από το τέλος του έτους. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία είχαν αρχικά προθεσμία έως το τέλος του 2023 για να προσαρμοσθούν.

Εξαιρέσεις είχε ζητήσει επίσης η Βουλγαρία, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημά της, διότι -όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος- δεν είχε πραγματικό επιχείρημα και πρόσθεσε ότι οι άλλες τρεις χώρες είχαν αντικειμενικό πρόβλημα.

Η πρόταση για την παράταση της μεταβατικής περιόδου πριν από την επιβολή της απαγόρευσης μεταφοράς σε ολόκληρο τον κόσμο ρωσικού πετρελαίου στους παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών της Ε.Ε. έρχεται να καθυσηχάσει τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από την Ελλάδα, τη Μάλτα και την Κύπρο για τις επιπτώσεις του μέτρου στις ναυτιλιακές εταιρείες τους, δήλωσε αξιωματούχος.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση -που παρουσιάστηκε την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- οι ναυτιλιακές εταιρείες της Ένωσης θα έπρεπε να σταματήσουν να προσφέρουν ναυτιλιακές μεταφορικές υπηρεσίες, ναυλομεσιτεία, ασφαλιστικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο σε μεταβατική περίοδο ενός μηνός.