Κομισιόν: Επιπλέον αρμοδιότητες στον Μ. Σχοινά μετά την προσωρινή αποχώρηση της Μαργκρέτε Βεστάγκερ

Επιπλέον καθήκοντα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, στην αντιπρόεδρο Βιέρα Γιούροβα και στον επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς ανατίθενται μετά την προσωρινή απομάκρυνση της εκτελεστικής αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ ενημέρωσε την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την υποψηφιότητά της ως επίσημη υποψήφια από την κυβέρνηση της Δανίας για τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ζήτησε άδεια άνευ αποδοχών για τη διάρκεια της εκστρατείας. Η πρόεδρος χορήγησε την άδεια άνευ αποδοχών στην εκτελεστική αντιπρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εξακολουθούν να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις των Συνθηκών και του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της Επιτροπής.

Κατά την περίοδο της προσωρινής αποχώρησης της εκτελεστικής αντιπροέδρου Μαργκρέτε Βεστάγκερ από τις εργασίες της Επιτροπής, η πρόεδρος αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη διεύθυνσης και συντονισμού για την «Ευρώπη κατάλληλη για την ψηφιακή εποχή» στην αντιπρόεδρο Βιέρα Γιούροβα και το χαρτοφυλάκιο για τον ανταγωνισμό στον επίτροπο Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στην πρόεδρο. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε επίσης να αναθέσει προσωρινά την ευθύνη του χαρτοφυλακίου για την Καινοτομία και την Έρευνα στον αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά έως ότου διοριστεί νέο μέλος της Επιτροπής που θα αντικαταστήσει την επίτροπο Γκάμπριελ.

Η Επιτροπή ενημέρωσε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με αυτές τις προσωρινές αλλαγές.