Κομισιόν: Άμεσα διαθέσιμες επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech για την προμήθεια ακόμη 4 εκατ. δόσεων εμβολίων για τα κράτη-μέλη τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα μια συμφωνία με τις Pfizer/BioNTech, η οποία προσφέρει στα κράτη-μέλη συνολικά 4 εκατ. δόσεις εμβολίων πριν από το τέλος Μαρτίου, οι οποίες θα παρασχεθούν επιπλέον των προγραμματισμένων παραδόσεων. Αυτό θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο της διάδοσης νέων παραλλαγών».

Η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στα κράτη-μέλη. Παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων σε ολόκληρη την ΕΕ λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ατόμων, η Επιτροπή ανησυχεί για την ανάπτυξη μιας σειράς σημείων Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό προκαλείται ιδίως από την εξάπλωση νέων παραλλαγών, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές. Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών επί του παρόντος παραλλαγών του ιού.

Προκειμένου να υποστηρίξει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να ανταποκριθούν σε αυτές τις εξελίξεις, η Επιτροπή διαπραγματεύτηκε με τις Pfizer/BioNTech τη δυνατότητα των κρατών-μελών να παραγγείλουν συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων. Η αύξηση των παραδόσεων τον Μάρτιο είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς επέκτασης των παραγωγικών ικανοτήτων στην Ευρώπη, η οποία ολοκληρώθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου.