Κολωνάκι, Βοστώνη, Περιστέρι και Τέξας (26/11)

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Κολωνάκι, Βοστώνη, Περιστέρι και Τέξας

  • Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν διακινδυνεύει μια πρόβλεψη αυτή τη στιγμή, ούτε για το ποιος θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών ούτε για το αν θα επανεκλεγεί ο Τραμπ. Μιλώντας με σημαντικούς παρατηρητές της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, ακούς τα πλέον αντιφατικά πράγματα.

«Τα νούμερα του Τραμπ είναι τραγικά, αλλά τα μέσα ενημέρωσης φοβούνται να το πουν επειδή “κάηκαν” το 2016 και δεν θέλουν να την ξαναπατήσουν» ή «έχει χάσει τη μεσαία τάξη, ακόμη και παραδοσιακές “κόκκινες” πολιτείες, όπως το Κεντάκι και η Λουιζιάνα», λένε οι μεν. «Συνεχίζει να μιλάει στον μέσο Αμερικανό που νιώθει ότι κάποιος νοιάζεται γι’ αυτόν. Κοιτάξτε το πάθος και τη σύνθεση του ακροατηρίου στις συγκεντρώσεις του», απαντούν οι δε.

Η αλήθεια είναι πως ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν να φύγει ο Τραμπ επικρατεί μια ανησυχία ότι αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Οι συζητήσεις τους θυμίζουν αθηναϊκές αντίστοιχες του 2017-18, όταν πολλοί ισχυρίζονταν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα φύγει ποτέ». Θυμάστε μάλιστα και όσους μας έλεγαν: «Μην παρασύρεστε από το τι ακούτε στο Κολωνάκι ή στα βόρεια προάστια.

  • Πηγαίνετε στο Περιστέρι ή στην Κοκκινιά και θα καταλάβετε τι σκέπτεται ο κόσμος». Το ίδιο ακριβώς λένε στα τραπέζια στην Ουάσιγκτον, μόνο που αντί για τα βόρεια προάστια, κάνουν λόγο για τη γυάλα της Νέας Υόρκης, της Βοστώνης και της Καλιφόρνιας, σε αντιδιαστολή με τον «πραγματικό κόσμο» του Τέξας ή του Μιζούρι. Σε έναν χρόνο ακριβώς, θα ξέρουμε ποιος είχε δίκιο.

Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα, η ζημιά είναι μεγάλη και βαθιά. Η Αμερική είναι μια ακραίως πολωμένη χώρα. Ο Τραμπ χρησιμοποίησε τον διχασμό ως πολιτικό εργαλείο, χωρίς κανένα όριο ή φραγμό. Οποιος και αν κερδίσει θα το βρει μπροστά του και θα δυσκολευτεί πάρα πολύ να ενώσει την αμερικανική κοινωνία.

  • Βαθιά όμως είναι η ζημιά που έχει προκληθεί και στους θεσμούς. Από τη Δικαιοσύνη μέχρι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, γίνεται αισθητή η κατάρρευση παραδοσιακών θεσμών και μηχανισμών λήψης αποφάσεων.

Η εργαλειοποίηση θεσμών και διχαστικών πρακτικών θα αφήσει το αποτύπωμά της, ακόμη και αν ο Τραμπ δεν επανεκλεγεί. Οπως ακριβώς και στη χώρα μας…

Έντυπη  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ