Κολομβία: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 2 αγνοούμενοι από χείμαρρο λάσπης σε μεταλλείο

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται σε μεταλλείο τη βορειοδυτική Κολομβία μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές Αρχές.

«Έχουμε δώδεκα νεκρούς… Υπάρχουν ακόμη δύο αγνοούμενοι» είπε στον Τύπο ο Έκτορ Ουρέγο, ο δήμαρχος της Αμπριακί στη νομαρχία Αντιόκια, όπου εκτυλίχθηκε η καταστροφή.

Χείμαρρος λάσπης χτύπησε ξαφνικά καταυλισμό εργαζομένων στο μεταλλείο Ελ Πορβενίρ στις 18.30 την Τετάρτη τοπική ώρα (2.30 τα ξημερώματα Πέμπτης ώρα Ελλάδας). «Κάποιοι εργαζόμενοι γευμάτιζαν, άλλοι ετοιμάζονταν να πάνε να ξεκουραστούν, μερικοί τέλειωναν τη δουλειά τους όταν έγινε η πλημμύρα» δήλωσε ο Ουρέγο στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Telantioquia.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των δύο αγνοούμενων διακόπηκε έως σήμερα το πρωί εξαιτίας των άσχημων μετεωρολογικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, η καταστροφή οφειλόταν στην ξαφνική υπερχείλιση ποταμού στην ορεινή περιοχή.

«Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο χειμώνας είναι αδυσώπητος… Σε γειτονικό χωριό, τη Σάντα Τερέσα, υπήρχε επίσης απειλή πλημμύρας. Χρειάστηκε να εκκενώσουμε σπίτια και ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα πιο σοβαρό» είπε ο Ουρέγο, διευκρινίζοντας πως εκτοπίστηκαν κάπου είκοσι οικογένειες.

Το μεταλλείο Ελ Πορβενίρ λειτουργούσε νόμιμα, με την άδεια των Αρχών, σύμφωνα με τον τοπικό αξιωματούχο, που δεν έδωσε λεπτομέρειες για τα είδη των μεταλλευμάτων που εξορύσσονται σε αυτό.

«Ομάδα επαγγελματιών βρίσκεται καθ’ οδόν» για τον τόπο της καταστροφής, ανέφερε από την πλευρά του το τοπικό παράρτημα της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών.

Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε εξέφρασε «αλληλεγγύη με τις οικογένειες των θυμάτων» μέσω Twitter. «Οι οργανισμοί διάσωσης διεξάγουνεπιχειρήσεις έρευνας για τους αγνοούμενους» πρόσθεσε.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, κατολίσθηση που προκλήθηκε από σφοδρές βροχοπτώσεις είχε στοιχίσει τη ζωή σε δεκατέσσερις ανθρώπους και είχε τραυματίσει δεκάδες άλλους στην κεντροδυτική Κολομβία.