«Κόκκινη κάρτα» για την PwC – Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund της Αυστραλίας παγώνει συμβόλαια λόγω του σκανδάλου

Ενός κακού μύρια… έπονται λέει μια λαϊκή παροιμία που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της PwC. Η ελεγκτική εταιρεία, η οποία ανήκει στο περιβόητο κλάμπ των Big 4 υφίσταται τα επίχειρα της εμπλοκής της στο σκάνδαλο με τη διαρροή εμπιστευτικών πληροφορίων σχετικά με αλλαγές στη φορολογία που ετοίμαζε η κυβέρνηση της Αυστραλίας.

Σύμφωνα με τους FT, το μεγαλύτερο ταμείο συνταξιοδότησης της Αυστραλίας δήλωσε ότι δεν θα υπογράψει νέες συμβάσεις με την PwC λόγω του σκανδάλου. Το AustralianSuper, το οποίο έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια μέλη και περιουσιακά στοιχεία 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (177,3 δισεκατομμύρια ευρώ) υπό διαχείριση, δήλωσε σήμερα ότι θα παγώσει κάθε νέα δουλειά με την εταιρεία και θα επανεξετάσει παράλληλα μια σύμβαση ελέγχου.

«Το AustralianSuper ανησυχεί για τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την PwC και ως αποτέλεσμα έχει παγώσει τυχόν νέα συμβόλαια με την PwC», δήλωσε εκπρόσωπος του fund. Το AustralianSuper είχε εκφράσει αυτές τις ανησυχίες «στο υψηλότερο επίπεδο» στην PwC την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε.

Η PwC βρίσκεται υπό έντονο δημόσιο έλεγχο τον περασμένο μήνα μετά τη δημοσιοποίηση των email που έδειχναν ότι είχε χρησιμοποιήσει εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία από την κυβέρνηση για να κερδίσει νέες επιχειρήσεις. Τα email περιλάμβαναν μηνύματα που στάλθηκαν στην PwC Ireland. Η PwC σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες έθεσε σε διαθεσιμότητα εννέα υψηλόβαθμα στελέχη της, εν αναμονή του πορίσματος από τη διεξαγωγή της έρευνας που αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Και άλλες το σκέφτονται

Την ίδια στιγμή, και άλλες εταιρείες στην Αυστραλία, μια από τις μεγαλύτερες αγορές της PwC επανεξετάζουν τη συνεργασία τους με την PwC μετά την αποκαλύψεις για παραβίαση του απορρήτου των πληροφοριών. Η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα δώσει νέες εργασίες στην εταιρεία εν αναμονή του αποτελέσματος της επανεξέτασης. Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν επίσης ότι η ηθική συμπεριφορά των συμβούλων θα πρέπει τώρα να λαμβάνεται υπόψη κατά τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Το AustralianSuper, το οποία ανήκει εν μέρει στο Αυστραλιανό Συμβούλιο Συνδικάτων, δήλωσε ότι πλήρωσε για εργασίες στην PwC περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας πέρυσι.

Η διοίκηση της PwC θα εμφανιστεί ενώπιον της Γερουσίας στην Καμπέρα την επόμενη εβδομάδα για να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο. Η εταιρεία θα δεχθεί ισχυρές πιέσεις να δημοσιοποιήσει τα ονόματα των εταίρων που εμπλέκονται στη χρήση των εμπιστευτικών πληροφοριών και τυχόν πελατών που επωφελήθηκαν από τις φορολογικές συμβουλές.

Η κυβέρνηση, η οποία παρέπεμψε το θέμα στην αστυνομία για να εξετάσει την ποινική δράση, είπε ότι η ευθύνη βαραίνει την PwC να πείσει ότι η εσωτερική αναδιάρθρωσης της εταιρείας και η παραίτηση εταίρων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο είναι αρκετή για να επανορθώσει τη ζημιά και να συνεχίσει να συνεργάζεται με του δημόσιου τομέα.