Κόκκινα δάνεια και οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Weidmann – Τραπεζιτών

Τη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών, το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, τις προοπτικές ανάπτυξης και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο τραπεζικό σύστημα για την αντιμετώπιση των σοβαρών προκλήσεων που κληροδότησε η κρίση, συζήτησαν ο  Πρόεδρος κ. Νικόλαος Καραμούζης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΤ τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας (Deutsche Bundesbank) Dr. Jens Weidmann

Στη συνάντηση, συμμετείχαν, επίσης, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών μελών της ΕΕΤ, οι επικεφαλής των Συντονιστικών Επιτροπών της ΕΕΤ και η Γενική Γραμματέας αυτής.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πρωτοβουλίες των συστημικών τραπεζών για τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, κυρίως σε ό,τι αφορά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

Τονίστηκε ακόμη ότι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης, είναι απαραίτητη η αποκατάσταση και διατήρηση της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η εξασφάλιση της πλήρους και απρόσκοπτης χρηματοδότησής της από τις αγορές, καθώς και η διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων επίτευξης ισχυρής, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης μέσα σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής σταθερότητας, χρηματοπιστωτικής ευρωστίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Υπόσχεση» για πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη, Jens Weidmann, τη στιγμή που κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μη μείωσης των συντάξεων.
Ειδικότερα, κατά τη συνάντηση τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε στον Weidmann ότι η Ελλάδα γνωρίζει τις υποχρεώσεις της και θα τις τηρήσει στο ακέραιο, αν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η στήριξη των εταίρων τώρα που η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η ουσιαστική μείωση του χρέους θα προέλθει από την ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικό λαός πλήρωσε δυσανάλογα για σφάλματα που δεν ήταν δικά του.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης τόνισε την ανάγκη για προσέλκυση επενδύσεων και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.
Παράλληλα τόνισε ότι «θα είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας» προκειμένου να σταθεί στα πόδια της, γιατί αυτό «είναι προς το συμφέρον και της χώρας και της ευρωζώνης».