Κλιμάκωση των επιθέσεων της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία

Κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους στην ανατολική Ουκρανία οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο, αναγνωρίζοντας πως έχουν καταγράψει κάποια εδαφικά κέρδη.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις επιθέσεις του στην ανατολική ζώνη επιχειρήσεων με σκοπό να πάρει τον πλήρη έλεγχο των περιφερειών του Ντανιέτσκ, του Λουγκάνσκ και της Χερσώνας και να διατηρήσει τον χερσαίο διάδρομο προς την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ουκρανικές Αρχές.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, οι ρωσικές επιθέσεις επικεντρώνονται στις πόλεις Σεβεροντονιέτσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ, Αβντιίβκα και Κουράχοβα, όπως και στη Ρουμπίζνε, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει πλέον καταληφθεί από τα ρωσικά στρατεύματα.

Το ουκρανικό γενικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν πλωτές γέφυρες που πόντισαν οι ρωσικές δυνάμεις για να φτάσουν στη Λίμαν κατά μήκος του ποταμού Σιβέρσκι Ντονέτς.

Παράλληλα, ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις στο μέτωπο γύρω από την πόλη Σλοβιάνσκ, όπου -σύμφωνα με τους Ουκρανούς επιτελείες- αναπτύχθηκαν περίπου 300 ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

Βομβαρδίστηκε η βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ – Διυλιστήριο μεταξύ των στόχων

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την ουκρανική βιομηχανική πόλη Κρεμεντσούκ (κεντρικά), όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές στρατιωτικές Αρχές. Μεταξύ των στόχων ήταν και διυλιστήριο, όπως ανέφερε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Ντμίτρο Λούνιν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Ο Λούνιν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη επίθεση στην πόλη αφότου άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πριν από δυόμισι μήνες, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. «Εκδηλώθηκε πυρκαγιά» και αναπτύχθηκε η πυροσβεστική, σύμφωνα με τον διοικητή, ο οποίος αναφέρθηκε σε πλήγματα με τουλάχιστον 12 πυραύλους άγνωστου τύπου.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε επιφυλάξεις για την αξίωση της Ουκρανίας να της διατεθούν δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, εν όψει της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των κρατών του G7 στο θέρετρο Βάισενχαουζερ Στραντ, στις βόρειες γερμανικές ακτές.

Η κυρία Μπέρμποκ υπενθύμισε την απόρριψη από τις δυτικές δυνάμεις του ουκρανικού αιτήματος να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων από το NATO, ωστόσο τόνισε ότι κατά την επίσκεψή της στο Κίεβο την Τρίτη συζήτησε το πώς μπορεί να υποστηριχθεί η Ουκρανία, «ειδικά η ανθεκτικότητά της και τη δυνατότητά της να αμύνεται», όμως χωρίς το NATO να εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο.