Κλιμακώνονται οι εντάσεις στον Ινδικό Ωκεανό

Υπό στενή παρακολούθηση βρέθηκε κινεζικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο εισήλθε σε Ινδικά χωρικά ύδατα τον περασμένο μήνα, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί στα σύνορα στην πόλη Ladakh.

Το ερευνητικό πλοίο τύπου Yuan Wang εθεάθη στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας να παρακολουθούν την κάθε του κίνηση, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση, τέτοιου είδους πλοία φτάνουν συχνά από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη θαλάσσια επικράτεια της Ινδίας.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, το κινεζικό ερευνητικό πλοίο «Shi Yan 1» εντοπίστηκε από αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης της Ινδίας να διεξάγει έρευνα κοντά στον λιμένα του Blair, στις νήσους Andaman και Nicobar.

Δεδομένου ότι απαγορεύεται διά νόμου η διεξαγωγή έρευνας και παρόμοιων δραστηριοτήτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ινδίας, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας προέτρεψαν το ερευνητικό πλοίο να απομακρυνθεί.

Το ερευνητικό πλοίο επέστρεψε στην Κίνα πριν από λίγες ημέρες.