Κλείνει τα σχολεία λόγω κορωνοϊού η Πορτογαλία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να κλείσει όλα τα σχολεία στη χώρα για να αντιμετωπίσει την απότομη επιδείνωση της πανδημίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa και την εφημερίδα «Publico».

Στο πλαίσιο του lockdown, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα, όλες οι μη απαραίτητες υπηρεσίες έχουν ήδη κλείσει και οι άνθρωποι καλούνται να μένουν στο σπίτι. Όμως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει μέχρι τώρα να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά, μια κίνηση που επικρίθηκε από την αντιπολίτευση και υγειονομικούς εμπειρογνώμονες.

Οργανώσεις γονέων και μαθητών είχαν επίσης καλέσει την κυβέρνηση να κλείσει αμέσως τα σχολεία εξαιτίας φόβων για εξάρσεις της νόσου.

Τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν σε όλη τη χώρα από αύριο, υποχρεώνοντας τους 2 εκατομμύρια μαθητές της χώρας να μείνουν στο σπίτι, σύμφωνα με τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Η κυβερνητική ανακοίνωση αναμένεται γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας).

Τις τελευταίες επτά ημέρες, η Πορτογαλία είναι η χώρα με τον υψηλότερο μέσο όρο νέων κρουσμάτων και θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους, σύμφωνα με τον ιστότοπο ourworldindata.org.

Η κυβέρνηση έχει αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων στο περισσότερο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίσθηκε πρώτα στη Βρετανία και επεκτείνεται γρήγορα στην Πορτογαλία, όμως υγειονομικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν επίσης την έλλειψη προετοιμασίας και λένε ότι δεν υπάρχει επαρκές ιατρικό προσωπικό.

Περίπου το 20% των νέων κρουσμάτων Covid-19 που καταγράφονται οφείλονται στο πιο μεταδοτικό παραλλαγμένο στέλεχος και το ποσοστό αυτό μπορεί να φθάσει το 60% από την ερχόμενη εβδομάδα, ασκώντας πίεση στα ήδη πιεσμένα νοσοκομεία.