Κίνδυνος κάτω από τις 1420 μονάδες. Αναζητούνται άμεσα αγοραστές

Επεκτάθηκαν οι απώλειες που προήλθαν από την πολιτική ασάφεια μετά τις ευρωεκλογές. Τo sell off της Παρασκευής ταρακούνησε το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Καθαρή διάσπαση των 1420 μονάδων είχαμε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Όσοι ήταν μπροστά στο ταμπλό, θα κατάλαβαν ότι βγήκαν πωλήσεις μεσοπρόθεσμης αξίας, ενώ και τα 141 εκατ. ευρώ συναλλαγών (μόλις 8,69 εκατ. εξ αυτών αφορούσαν σε πακέτα) δεν αφήνουν περιθώρια.

Επομένως, το πτωτικό μοτίβο που προϋπήρξε απο την αδυναμία να προσπελαστούν οι 1470 επικράτησε, και ο Γενικός Δείκτης βγήκε σε αρνητική περιοχή. Τα στοπ χτύπησαν για τα καλά.

Από εδώ και πέρα, το τρέχον επίπεδο 1405-1407 συνιστά κρίσιμο σημείο από όπου «απαιτείται» να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά, διότι ενδέχεται να επικρατήσει πανικός.

Τουλάχιστον για μια αντίδραση μέχρι της 1425, και βλέπουμε..

Αν δεν αλλάξει κάτι, διαγραμματίκα θα χρειαστεί κατοχύρωση των 1470 για να ξαναδούμε μεγάλους αγοραστές.

Ο Τραπεζικός Δείκτης είναι και ο πιο επιβαρυμένος, όπως αναμενόταν, χωρίς ωστόσο να ομιλούμε για κάτι τραγικό.

Για του λόγου το αληθές, η απερχόμενη «δύσκολη» εβδομάδα έδωσε απώλειες 4,26% στον ΔΤΡ, όταν ο ΓΔ έχανε 3,53% (3,65% ο ftse25).

Αν και, εξαιρώντας S&P500 (+3.24%) και Nasdaq Composite (+1,58&), που είδαν και νέα σιτορικά υψηλά την Τετάρτη, όλα τα μεγάλα Χρηματιστήρια είχαν δύσκολη εβδομάδα, προφανώς με τα ευρωπαϊκά να πιέζονται το πλέον.

Πάντως, η εικόνα στις εισηγμένες είναι καλύτερη, και χωρίς εκπλήξεις. Ενδεικτικά, “διεσώθησαν” οι ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΜΠΕΛΑ, ΙΝΛΟΤ, ΕΛΠΕ, ΑΒΑΞ, ΚΡΙ, ΕΧΑΕ, EEE, CENER, ΤΙΤC, OΛΠ. Απεναντίας, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΔΕΗ, ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ, ΜΟΗ, εμφανίζονται (ήταν ήδη) βαριές, ενώ άλλες όπως ΚΟΥΕΣ, ΕΛΧΑ, ΒΙΟ, ΦΡΛΚ, ΟΤΕ παραμένουν ουδέτερες.

Για τη συνέχεια, απαιτείται υπομονή. Η ειδησεογραφία (και ειδικά μέχρι τις εκλογές στη Γαλλία) θα κρίνει το επενδυτικό κλίμα, που προς το παρόν είναι τεταμένο. Θεωρητικά, το πρόβλημα των ημερών δεν θα πάρει διαστάσεις, και εν ευθέτω χρόνω θα επικρατήσει η αισιοδοξία, ώστε τελικά η «κατεβασιά» των ημερών να δώσει καλύτερα σημεία εισόδου.

Κείμενο: Συμεών Μαυρουδής, LLM, MSc, Mutual Fund/Portfolio Manager

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Αυτό το υλικό παρέχεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελεί ανεξάρτητη επενδυτική έρευνα. Τίποτα σε αυτό το περιεχόμενο δεν περιέχει ή δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι περιέχει επενδυτική συμβουλή ή επενδυτική σύσταση ή πρόσκληση με σκοπό την αγορά ή την πώληση οποιουδήποτε χρηματοοικονομικού μέσου. Όλες οι παρεχόμενες πληροφορίες συλλέγονται από αξιόπιστες πηγές και κάθε πληροφορία που περιέχει ένδειξη προηγούμενων επιδόσεων δεν αποτελεί εγγύηση ή αξιόπιστο δείκτη μελλοντικής απόδοσης. Δεν αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για οποιαδήποτε ζημία προκύψει από οποιαδήποτε επένδυση που έγινε με βάση τις πληροφορίες που παρέχονται στην παρούσα ανακοίνωση. Αυτή η επικοινωνία δεν πρέπει να αναπαραχθεί ή να διανεμηθεί περαιτέρω χωρίς την προηγούμενη γραπτή μας άδεια.