Κίνδυνος έλλειψης φυσικού αερίου στο Βέλγιο σε περίπτωση κύματος ψύχους

20

Μπορεί να κινδυνεύσει τον χειμώνα η παροχή φυσικού αερίου στο Βέλγιο, στην περίπτωση ενός κύματος ψύχους, όπως ανέφερε σήμερα η βελγική εφημερίδα «De Tijd», επικαλούμενη μελέτη που έγινε για λογαριασμό της κυβέρνησης και που διέρρευσε.

Αυτή τη στιγμή το Βέλγιο εισάγει αέριο από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η έκθεση προειδοποιεί ότι, εάν οι θερμοκρασίες στη δυτική Ευρώπη πέσουν κάτω από τους 0° Κελσίου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί όλο το διαθέσιμο αέριο.

Η μελέτη εκπονήθηκε από την εταιρεία διαχείρισης του βελγικού δικτύου Elia, τον διαχειριστή αγωγών αερίου Fluxys Belgium και τη βελγική Αρχή ενέργειας, που δεν σχολίασαν τη μελέτη.

Το Βέλγιο, του οποίου οι αγωγοί παρέχουν αέριο σε Γερμανία και Ολλανδία, κινδυνεύει τότε να μην έχει επαρκές πλεόνασμα αερίου για να βγάλει τον χειμώνα. Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπουργού Ενέργειας Τίνε Βαν ντερ Στρέτεν δήλωσε στο Reuters: «Δεν υπάρχει κίνδυνος με την παροχή… Το Βέλγιο ποτέ δεν είχε τόσο αέριο σε απόθεμα όσο έχει τώρα».

Χθες ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο και η Βαν ντερ Στρέτεν διεβεβαίωσαν επίσης βουλευτές ότι το Βέλγιο δεν θα έχει διακοπές ρεύματος ή προβλήματα με τη θέρμανση.