Κίνα: Υπό περιορισμό 6 εκατ. κάτοικοι έπειτα από βίαιες διαδηλώσεις

Εντολή να τεθούν σε lockdown περίπου 6 εκατ. άρνθρωποι εξαιτίας της μεγάλης αύρξησης των κρουσμάτων Covid έδωσαν οι Αρχές στην Τζενγκτζόου, μια πόλη στην κεντρική Κίνα, που φιλοξενεί ένα τεράστιο εργοστάσιο για iPhone.

Εκατοντάδες εργάτες διαδήλωσαν χθες μπροστά από το εργοστάσιο και βρέθηκαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, οι οποίοι ήταν οπλισμένοι με γκλομπ και φορούσαν λευκές στολές προστασίας. Στη συνέχεια, οι αρχές στη Τζενγκτζόου έδωσαν εντολή για μια μεγάλη εκστρατεία διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων σε πολλές περιοχές της πόλης. Οι συνοικίες αυτές τίθενται υπό περιορισμό για πέντε ημέρες από αύριο τα μεσάνυχτα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης δεν θα μπορούν πλέον να εξέλθουν από τη ζώνη αυτή χωρίς αρνητικό τεστ PCR και την άδεια των τοπικών Αρχών. Παράλληλα, τους έχει δωθεί η σύσταση να μη βγαίνουν από τα σπίτια τους «εκτός κι αν είναι απαραίτητο».

Τα μέτρα αφορούν πολλές συνοικίες και επηρεάζουν σχεδόν το ήμισυ των κατοίκων της Τζενγκτζόου, αλλά δεν καλύπτουν τη ζώνη του εργοστασίου των iPhone, όπου οι εργάτες έχουν ήδη τεθεί υπό περιορισμούς για αρκετές εβδομάδες.

Εργάτης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν λόγω της διαμάχης για το ύψος ενός πριμ το οποίο επρόκειτο να δοθεί στους εργάτες της μονάδας, που ανήκει στον ταϊβανέζικο κολοσσό Foxconn και είναι βασικός εξωτερικός συνεργάτης της Apple.

Σύμφωνα με τον εργαζόμενο, το πριμ θα διαμορφωνόταν από τα 3.000 στα 30 γιουάν (από 400 σε 4 ευρώ), κάτι που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων.

«Τεχνικό λάθος»

Πολλοί εργαζόμενοι έχουν επίσης αγανακτήσει από τις «χαοτικές» συνθήκες διαβίωσης στη μονάδα λόγω των περιορισμών για την Covid, δήλωσε ο εργάτης αυτός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς φοβάται ότι μπορεί να έχει συνέπειες.

Η Foxconn ζήτησε σήμερα συγγνώμη, δηλώνοντας ότι ένα «τεχνικό λάθος» στο σύστημα πληρωμών της ήταν η αιτία για το πρόβλημα αναφορικά με τα πριμ. Ο όμιλος δήλωσε ότι «κατανοεί πλήρως» τις ανησυχίες των εργατών.

«Η εταιρία θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει προληπτικά τις ανησυχίες και τα εύλογα αιτήματα των εργαζομένων» ανέφερε η ταϊβανέζικη εταιρεία.

Τον περασμένο μήνα, εργάτες, πανικόβλητοι με τους πρωτοφανείς περιορισμούς στο εργοστάσιο, είχαν εγκαταλείψει το χώρο πεζή, με ορισμένους εξ αυτών να καταγγέλλουν την έλλειψη οργάνωσης που επικρατεί εκεί.