Κίνα: Lockdown για ένα εκατ. πολίτες λόγω τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων

Άλλο ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπήκαν σε lockdown η Κίνα σε μια πόλη στο κεντρικό τμήμα της χώρας μετά τον εντοπισμό τριών ασυμπτωματικών κρουσμάτων Covid-19.

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού οι κινεζικές Aρχές έχουν υιοθετήσει μια ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική, με στόχο να περιορίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εμφάνιση νέων κρουσμάτων.

Η πόλη Γιουζού στην επαρχία Χενάν, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το βράδυ σε 1,2 εκατ. κατοίκους της ότι θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, χωρίς να διευκρινιστεί πόσο θα διαρκέσει το lockdown.

Σε όλη τη Γιουζού «θα τοποθετηθούν οδοφράγματα προκειμένου να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης», ανακοίνωσε η δημαρχία της πόλης στον λογαριασμό της στο Weibo. Πλέον απαγορεύεται στους κατοίκους της πόλης να εξέρχονται από αυτή, εκτός κι αν έχουν λάβει σχετική άδεια.

Οι Aρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα 175 νέα κρούσματα Covid-19 -τα 95 στην πόλη Σιάν-, της οποίας οι κάτοικοι, περίπου 13 εκατ. βρίσκονται σε lockdown εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες. Πρόκειται για το πιο αυστηρό lockdown που έχει εφαρμοστεί στην Κίνα έπειτα από αυτό στην Ουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός.

Η Σιάν είναι γνωστή για τον περίφημο θαμμένο στρατό των πολεμιστών από τερακότα, ο οποίος βρίσκεται στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας. Σε αυτή έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 1.600 κρούσματα από τις 9 Δεκεμβρίου.

Η Κίνα έχει εξαλείψει στην πράξη την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, χάρη σε μακροχρόνιες υποχρεωτικές καραντίνες κατά την άφιξη επισκεπτών, στοχευμένα lockdows, μαζικά διαγνωστικά τεστ, εφαρμογές στα κινητά για την παρακολούθηση των μετακινήσεων και δραστικό περιορισμό των διεθνών πτήσεων. Ωστόσο συνεχίζει να αντιμετωπίζει τακτικά μικρές σποραδικές εστίες, που εν γένει περιορίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων.