Διπλασίασε την περασμένη εβδομάδα η Κίνα τις κρατικές επιδοτήσεις για ένα πρόγραμμα ανταλλαγής καταναλωτικών αγαθών, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την τόνωση της κατανάλωσης. Οι επιδοτήσεις φτάνουν τα 300 δισεκατομμύρια γουάν (41,47 δισεκατομμύρια δολάρια) και θα αφορούν το 15% έως 20% της τιμής αγοράς για επιλεγμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των smartphones μεσαίας κατηγορίας και των οικιακών συσκευών.
Πρόκειται για μια επέκταση από το περσινό πρόγραμμα των 150 δισεκατομμυρίων γιουάν, που ανακοινώθηκε το καλοκαίρι, για ένα στενότερο φάσμα προϊόντων.
Ο νέος γύρος επιδοτήσεων είναι «αρκετά σημαντικός» και πιθανότατα θα στηρίξει τις λιανικές πωλήσεις, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου είδαν μια ώθηση στις πωλήσεις ορισμένων προϊόντων στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ο Τζέικομπ Κουκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της WPIC Marketing + Technologies.
Ενώ υπάρχει σκεπτικισμός ότι ο αντίκτυπος μιας εφάπαξ επιδότησης δεν θα διαρκέσει πολύ, ο Κουκ δήλωσε ότι πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερα προγράμματα επιδότησης και πρόσθεσε ότι ο «επιθετικός» στόχος της Κίνας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% και η ιεράρχηση της κατανάλωσης δείχνουν ότι το Πεκίνο θα κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη – χωρίς να βασίζεται τόσο πολύ στο παλιό εγχειρίδιο των δαπανών για υποδομές.
Την περασμένη εβδομάδα ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ παρέδωσε μια ετήσια έκθεση για το κυβερνητικό έργο, η οποία χαρακτήρισε την ενίσχυση της κατανάλωσης «κορυφαίο καθήκον» για το επόμενο έτος.
Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία που το Πεκίνο δίνει στην κατανάλωση τόσο υψηλή προτεραιότητα, δήλωσε η Λόρα Γουάνγκ, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Κίνας στη Morgan Stanley, συμπληρώνοντας ότι η έκθεση για το κυβερνητικό έργο ανέφερε την «κατανάλωση» 27 φορές – οι περισσότερες αναφορές σε μια δεκαετία.
Πέρυσι, οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 3,5%, σε μια απότομη επιβράδυνση από την αύξηση 7,2% το προηγούμενο έτος. Σε ένδειξη της επίμονης πτώσης της ζήτησης, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Φεβρουάριο έπεσε κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Κυριακή.