Κίνα: Δέκα νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι από τις σφοδρές βροχοπτώσεις

Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας καταρρακτωδών βροχών στην επαρχία Χουνάν στην κεντρική Κίνα. Οι σφοδρές βροχοπτώσιες, που είναι συχνό φαινόμενο σε αυτό το τμήμα της χώρας στα τέλη της άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού, είχαν επίσης ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων από τα σπίτια τους, όπως μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, οι καταρρακτώδεις βροχές που άρχισαν την 1η Ιουνίου οδήγησαν τις Αρχές στο να απομακρύνουν περίπου 286.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους, όπως ανέφερε χθες το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Πάνω από 2.700 σπίτια υπέστησαν ζημιές και πολλά καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, έως χθες δέκα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους και τρεις αγνοούνταν, είπε στο πρακτορείο ο Λι Ντατσιάν, τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για την αντιμετώπιση πλημμυρών. «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλη αύξηση του επιπέδου των υδάτων ποταμών και λιμνών», ανέφερε σήμερα η επαρχιακή κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση.

«Όλη η επαρχία, σε όλα τα επίπεδα, έχει κινητοποιηθεί και κάνει τα πάντα για αποτρέψει καταστροφές» κατά την ίδια πηγή. Οι βροχές έπληξαν σχεδόν όλη τη Χουνάν και ορισμένοι μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν «ιστορικά επίπεδα» κατακρημνίσεων, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα, που διευκρίνισε ότι διανεμήθηκαν σκηνές, αναδιπλούμενα κρεβάτια, τρόφιμα και ενδύματα στις περιοχές που επλήγησαν.

Το 2021 η Κίνα γνώρισε τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δέκα ετών, ειδικά στο κεντρικό της τμήμα, και θρήνησε πάνω από 300 νεκρούς. Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων λάσπης στην πόλη Τσεντσόου, που επλήγη περισσότερο, και όπου πολλοί αυτοκινητιστές παγιδεύτηκαν στα αυτοκίνητά τους μέσα σε σήραγγες που πλημμύρισαν αστραπιαία.