Κίνα: Άρση του lockdown στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone

19

Σταμάτησε χθες η ταϊβανέζικη τεχνολογική εταιρεία Foxconn το lockdown στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής iPhone παγκοσμίως -το οποίο λειτουργεί με «κλειστό κύκλωμα» εδώ και 56 ημέρες- μετά τη γενική χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19 στην Κίνα.

«Με δεδομένη την άρση των μέτρων επιδημιολογικού ελέγχου στην Κίνα, η εταιρεία απαιτεί όλοι οι εργαζόμενοί της να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR λιγότερων των 48 ωρών για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην εργασία τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή της εταιρεία, η οποία αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό στο WeChat της «iPhone city», του βασικού εργοστασίου της Foxconn στην Κίνα, το οποίο βρίσκεται στην πόλη Ζενγκζού στην επαρχία Χενάν.

Η εταιρεία ζήτησε από τους εργαζομένους της, που είχαν φύγει από τη «φούσκα» του «κλειστού κυκλώματος», να επιστρέψουν στην εργασία τους «το συντομότερο δυνατό», τερματίζοντας έτσι το lockdown στο εργοστάσιό της έπειτα από 56 ημέρες, στη διάρκεια των οποίων οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να μετακινηθούν παρά μόνο από τους κοιτώνες τους στον χώρο εργασίας τους με συγκεκριμένα λεωφορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο εργάζονται περίπου 200.000 άνθρωποι και οι περισσότεροι μένουν στον χώρο τους εργοστασίου σε κοιτώνες.

Από τον Οκτώβριο, όταν παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων της Covid-19, το εργοστάσιο βρισκόταν σε lockdown. Στα τέλη Νοεμβρίου εκατοντάδες εργαζόμενοι είχαν διαδηλώσει εκφράζοντας την οργή τους για τις συνθήκες διαβίωσής τους σε αυτό το καθεστώς «κλειστού κυκλώματος», μάλιστα κάποιοι διέφυγαν από το εργοστάσιο, γεγονός που προκάλεσε έλλειψη εργατικών χερών.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη οι κινεζικές υγειονομικές Αρχές ανακοίνωσαν γενική χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19, μετά τις οργισμένες διαδηλώσεις που ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της χώρας, με την ελπίδα να ανακάμψει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως που ασφυκτιούσε υπό την πολιτική «μηδενικής covid».

Τα προβλήματα που είχε προκαλέσει το lockdown στη λειτουργία του εργοστασίου της Foxconn είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και στην ίδια την εταιρεία. Τον Νοέμβριο ο κύκλος εργασιών της Foxconn μειώθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει ότι αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το τέταρτη τρίμηνο του έτους, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούσαν πτώση στις πωλήσεις της έως και 20%.