Κίνα: «Άνευ προηγουμένου» ο όγκος των πληροφοριών που απαιτεί η Κομισιόν για τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα

«Άνευ προηγουμένου» και «υπονομευτικό για τον δίκαιο ανταγωνισμό» χαρακτήρισε σήμερα Πέμπτη το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου τον όγκο των πληροφοριών αναφορικά με την αλυσίδα προσφοράς των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που απαίτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διάρκεια της οκτάμηνης έρευνάς της για αθέμιτες επιδοτήσεις.

Η Κομισιόν, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική για λογαριασμό της 27μελούς Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε στις 12 Ιουνίου ότι από τον Ιούλιο θα επιβάλει επιπλέον φόρους έως 38,1% σε εισαγόμενα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα ώστε να αντισταθμίσει υπερβολικές κινεζικές επιδοτήσεις.

«Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι σοκαρισμένες και απογοητευμένες από την απόφαση, αφού έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν για να συνεργαστούν» δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ.

«Το είδος, η έκταση και η ποσότητα των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν από την ευρωπαϊκή πλευρά ήταν άνευ προηγουμένου και πολύ μεγαλύτερα απ’ ό,τι χρειάζεται για μια έρευνα για επιβολή αντισταθμιστικών δασμών» αναφέρει ο Χε Γιαντόνγκ στην απάντησή του σε ερώτηση από κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για το αν η Κομισιόν επιδίωξε να κατασκοπεύσει την κινεζική βιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες να της δώσουν πληροφορίες αναφορικά με τις πηγές των πρώτων υλών τους για τις μπαταρίες, αλλά και με βιομηχανικά εξαρτήματα, με την τιμολόγηση, καθώς και με την ανάπτυξη διαύλων πώλησης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν χθες Τετάρτη ένα άρθρο, σύμφωνα με το οποίο η Κομισιόν επεδίωξε να κατασκοπεύσει κινεζικές εταιρείες αυτοκινήτων, δεδομένων των «πολλών παράλογων αιτημάτων που διατύπωσε στη διάρκεια της έρευνας», ενώ η έρευνα είναι έρευνα μόνο κατ’ όνομα. «Η κίνηση της Ε.Ε. στερείται νομικής βάσης και ζημιώνει την παγκόσμια πράσινη μετάβαση και την ανοιχτή συνεργασία» δήλωσε ακόμη ο Χε Γιαντόνγκ καταλήγοντας ότι η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα θεμιτά δικαιώματα και συμφέροντα των εταιρειών της.