Κίεβο: Στρατιωτικά έγγραφα αποδεικνύουν την πρόθεση για κατάληψη όλης της Ουκρανίας από τους Ρώσους

Έγγραφα που αποδεικνύουν τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν διέταξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δημοσιοποιούνται από το Κίεβο. Όπως προκύπτει, η Μόσχα σχεδίαζε από καιρό την κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει και οι ΗΠΑ, παρακολουθώντας μέσω δορυφορικών εικόνων τη μετατόπιση των ρωσικών στρατευμάτων.

Όπως μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Kyiv Independent, ερευνητές εντόπισαν έγγραφα που υπονοούν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να καταλάβει ολόκληρη την Ουκρανία. Όπως έκαναν σήμερα γνωστό οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, βρήκαν ρωσικά στρατιωτικά έγγραφα στη νοτιοανατολική πόλη Σούμι που δείχνουν εμμέσως ότι το Κρεμλίνο σχεδίαζε να καταλάβει όλη τη χώρα.

Μιλώντας στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (Sciences Po), ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πόλεμος με τη Ρωσία θα είχε αποτραπεί αν η χώρα του ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. «Αν η Ουκρανία ήταν μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τον πόλεμο, δεν θα είχε γίνει πόλεμος» ανέφερε ο Ζελένσκι στους φοιτητές μέσω βιντεοσύνδεσης.

Παράλληλα ο Ζελένσκι τόνισε ότι επιθυμεί να ανακτήσει τα εδάφη της χώρας του πριν από το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι εξακολουθεί να είναι πρόθυμος για διάλογο με τη Μόσχα. «Μόλις ανακτήσουμε ό,τι είναι δικό μας, θα τον τελειώσουμε… Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Είμαι ευγνώμων σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων», είπε – πριν από ένα 24ωρο – ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, επισημαίνοντας πως η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρούνταν ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

Παρά ταύτα είπε πως δεν θέλει να δείξει ευφορία ή «υπερβολικά συναισθήματα». «Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε και  υπογράμμισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο. «Οι εισβολείς σταδιακά διώχνονται από την περιοχή» διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες».