ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΞΑΜΗΝΟΥ: Ο ΑΣΤΡΑΧΑΝ… ΡΙΝΟΡΡΑΓΗΣΕ !!! (του Παύλου Α. Στράνα)

Στον αλήστου μνήμης Ελληνικό Ιππόδρομο, ο οποίος, παρά την υποχρέωση αγοράς αλόγων, ως προϋπόθεση συνεργασίας, δεν κατάφερε να επιβιώσει και κατέρρευσε, υπήρχαν πάντα οι επιτήδειοι τζογαδόροι, που πάντα είχαν να σου δώσουν ένα «σίγουρο», αρκεί να τους έδινες ένα πενηντάρικο δραχμές, για να παίξουν κι αυτοί, γιατί παίζοντας …τα «σίγουρα», είχαν μείνει ταπί.

Σου έλεγαν λοιπόν χαμηλόφωνα, παίξε Αστραχάν στην Τρίτη Ιπποδρομία, έχω πληροφορίες από τον Αιγύπτιο σταυλίτη που φροντίζει το άλογο, είναι τούμπανο, θα φύγει από τα πρώτα μέτρα στο κεφάλι, και μετά άντε πιάστο, μιλάμε για απόδοση 12 το γκανιάν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα καταστήματα στοιχηματισμού, πάντα  υπάρχει ένας «πελάτης» που γνωρίζει ότι στην προπόνηση στο Μοντεβιδέο  ο σέντερ φορ της  Οσασούνα έβγαζε μάτια, όποτε σου συστήνει άσσο την Οσασούνα, παρά το ότι είναι τελευταία στη βαθμολογία, και το στοίχημα δίνει τον άσσο …15.

Εδώ είναι τα λεφτά σου λέει.

Παίζεις  λοιπόν εσύ τον Αστραχάν, παίζεις και την Οσασούνα, μετά κοιτάς τα αποτελέσματα, και πας …κουβά και στα  δύο, μετά βλέπεις ότι  κέρδισαν η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, και η Ρεάλ, δηλαδή οι μεγάλες ομάδες που όμως έχουν μικρές αποδόσεις 1,18 μέχρι 1,20 και στον ιππόδρομο έρχεται πρώτο το φαβορί, με τον αστραχάν …τελευταίο.

Στην έξοδο,  συναντάς τον καλοθελητή που σου έδωσε τον Αστραχάν, και πριν του πεις τίποτε σου λέει «φιλάρα, ατυχία, ο Αστραχάν …ρινορράγησε»!!!

Μετά πας στο στοιχηματζίδικο και βλέπεις τον άλλον ο οποίος χτυπιέται γιατί οι στοιχηματζήδες δεν άφησαν την Οσασούνα να κερδίσει , γιατί  ευνοούν τις μεγάλες ομάδες, και είχαν στήσει τον διαιτητή.

Και η απορία σου μένει αναπάντητη.

Αφού οι στοιχηματζήδες ευνοούν πάντα τους μεγάλους, γιατί δεν παίζουμε νίκη των μεγάλων να κερδίσουμε κι εμείς;

Εν τω μεταξύ μέχρι να πάρεις πειστική απάντηση, εσύ δεν έχεις χάσει μόνο τα λεφτά σου, αλλά και την ευκαιρία να ποντάρεις στο φαβορί άλογο που κέρδισε, και στις μεγάλες ομάδες που κερδίσανε, έχεις δηλαδή διπλή χασούρα, μία γιατί έχασες, και μία γιατί …δεν κέρδισες.

Και μόλις φύγεις,  οι «ειδικοί» του Ιπποδρόμου, του στοιχήματος, κα γενικά του τζόγου, γυρίζουν πίσω στον Ιππόδρομο και στα στοιχηματζίδικα, κάθονται στη γωνιά και περιμένουν, και ξέρεις γιατί;

Κάποτε είχα συναντήσει έναν  τέτοιον  παλιό «ειδικό»,  που βιοποριζόταν από τα χαρτζιλίκια στον Ιππόδρομο.
Πως βιοποριζόταν;

Το κόλπο απλό. Διάλεγε τρεις τέσσερεις νεοφερμένους, τους έλεγε μυστικά ποιο άλογο  να παίξουν, σε κάθε έναν έλεγε διαφορετικό άλογο, και μετά, σ αυτούς που έχασαν έλεγε, «ατυχία, …ρινορράγησε η φοράδα μας», και  σ αυτόν που το άλογο που του είπε κέρδισε, έβαζε το δάχτυλο στον κρόταφο και του έλεγε, «είδες που στο είπα;», και τσουπ, έριχνε ο κερδισμένος το χαρτζιλίκι.

Βέβαια και αυτό θέλει την τέχνη του, ο τύπος τα φαβορί άλογα τα έδινε άλλοτε στον ένα άλλοτε στον άλλον, να κερδίζουν  όλοι μία στις δέκα, και αυτός δέκα στις δέκα.
Μια φορά μόνο τόλμησα να τον ρωτήσω «ρε Μήτσο, δεν φοβάσαι μη σε ανακαλύψουν και τους χάσεις από «πελάτες;».
Ε, και; Μου απάντησε.
Φίλε μάθε από τον Μήτσο ένα πράγμα που ξέχασε να στο πει ο Αϊνστάιν.

«Τα πράγματα που δεν τελειώνουν ποτέ, είναι το σύμπαν, η βλακεία, και  …τα κορόιδα, και για το τρίτο, ο Μήτσος έχει εδώ και χρόνια αποδείξει ότι … δεν τελειώνουν ποτέ».

Τώρα θα μου πείτε πως συνδέονται αυτές οι ιστορίες με το χρηματιστήριο και  τα αποτελέσματα των εταιριών.

Μα όλο αυτό το πουσάρισμα εισηγμένων εταιριών αουτσάιντερ μικρής κεφαλαιοποίησης που έβγαλαν ζημιές παρ ότι  …υπόσχονται πολλά, αν, και όταν, και εφ όσον, και που βλέπουμε να διακινούνται ως απόψεις  για  πολλά υποσχόμενη πορεία, δεν σας θυμίζουν τον …Αστραχάν του Βέγγου;

Η προτεινομένη επένδυση σε εταιρία που …θα, …όταν και …αν, δεν σας φαίνεται σαν ποντάρισμα σε νίκη του …Φωστήρα εναντίον της Ρεάλ;

Θα, και όταν , και αν, που δεν βγήκαν, γι αυτό και βγαίνουν στο εξάμηνο ζημιές.
Δεν σας φαίνεται ότι τα φαβορί είναι που τελικά κερδοφορούν, ΚΑΙ στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, και όχι οι πολλά υποσχόμενες μικρές, αν και εφ όσον και όταν,  και 50% επάνω και να ζημιές και να 10% κάτω;

Δεν είναι χρήσιμο να αναφέρουμε συγκεκριμένες μετοχές αλλά όποιος ανατρέξει στις πιο ζημιογόνες μετοχές, θα βρει ονόματα που έχουν προταθεί κατά καιρούς, από φόρουμ,  σαιτ,  μέσα κοινωνικής δικτύωσης και λοιπά καφενειακά λόμπυ «ειδικών», σαν τεράστιες «ευκαιρίες», την ίδια ώρα που μετοχές πολύ μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δημοσιεύουν  σημαντικά κέρδη έχοντας ταυτόχρονα αξιολογότατη χρηματιστηριακή συμπεριφορά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Κάλλιο( με τα φαβορί και) πέντε και στο χέρι,
παρά,( με τα αουτσάιντερ και,) δέκα και καρτέρει.