Κερδίζει έδαφος το σχέδιο δημιουργίας bad bank

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές για την ανάγκη δημιουργίας «κακής τράπεζας» (bad bank) ως αποτελέσματα των σοβαρών αρνητικών επιπτώσεων που αναμένεται να προκαλέσει η κρίση λόγω πανδημίας στην ποιότητα του ενεργητικού, στα κεφάλαια και στην κερδοφορία των τραπεζών,   εμποδίζοντας έτσι τον κλάδο να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας, μια πρόταση που στην Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει στην κυβέρνηση ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας και στηρίζει με δηλώσεις του σε κάθε ευκαιρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει την επόμενη εβδομάδα το στρατηγικό της σχέδιο για την ίδρυση bad banks σε εθνικό επίπεδο, όπως αποκάλυψε  , μιλώντας σε δημοσιογράφους, η αρμόδια επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μαρέιντ Μαγκίνες επιβεβαιώνοντας πλήρως τον διοικητή της ΤτΕ που είναι από τους πρώτους που κατέθεσαν και στήριξαν αυτή την ιδέα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 Όπως σημείωσε, το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να μπορούν οι χώρες να δημιουργούν κακές τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν.

Το γεγονός μάλιστα οτι αυτό το σχέδιο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η πρόταση για δημιουργία μιας AMC έχει κατατεθεί επίσημα από την ΤτΕ προς την κυβέρνηση, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

H Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει στην κυβέρνηση από τα τέλη Σεπτεμβρίου αναλυτικό σχέδιο για την ίδρυση εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, το οποίο προβλέπει όχι μόνο τη μεταβίβαση στο νέο οργανισμό του μεγαλύτερου μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα απομείνουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», αλλά και τη μεταφορά αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC), ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν τονίσει στις τελευταίες εκθέσεις τους ότι η πρόταση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί σοβαρά από την κυβέρνηση, καθώς το σχέδιο «Ηρακλής» κρίνεται ότι δεν επαρκεί για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών.

Όπως τόνισε πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε περίπου 60 δισ. ευρώ ή ποσοστό 36% στο σύνολο των δανείων, όταν ο αντίστοιχος δείκτης στην υπόλοιπη ευρωζώνη κινείται στο 2,6%.

Στην ίδια ομιλία, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι η δημιουργία ειδικής εταιρίας διαχείρισης ενεργητικού (AMC), σύμφωνα με την αναλυτική πρόταση που έχει καταθέσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την ταχύτερη απαλλαγή από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Tην ίδια στιγμή και ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρια, επισημαίνει διαρκώς πως η δημιουργία μιας bad bank ή ενός δικτύου ευρωπαϊκών bad banks θα αποτελούσε την αποτελεσματική λύση για τα NPLs.