Κέρδη στην εβδομάδα για τη Wall Street – Σχεδόν στο ρεκόρ του ο S&P 500

Με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την εβδομάδα, με τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Μάιο στις ΗΠΑ και την ανεργία να ενισχύουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών για ανάκαμψη της οικονομίας, αφού κινήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από την απογοητευτική μέτρηση του Απριλίου.

  • Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να δημιουργεί θέσεις εργασίας τον Μάιο καθώς η ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού τροφοδοτεί την ισχυρότερη ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο του 6%, και συγκεκριμένα στο 5,8%.

Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 559.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας να αναθεωρεί τη μέτρηση του Απριλίου στις 278.000 θέσεις.

  • Ωστόσο, η μέτρηση του Μαΐου ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων του οικονομολόγων, οι οποίοι σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal και του Dow Jones τοποθετούσαν τον πήχη στις 671.000 νέεες θέσεις εργασίας, καταδεικνύοντας ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρις ότου η αγορά εργασίας επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Εξέλιξη που αμβλύνει τους φόβους για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Federal Reserve, τους οποίους είχε πυροδοτήσει η άνοδος του πληθωρισμού.

  • Την ίδια στιγμή, η απόδοση του  αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε την Παρασκευή στο 1,56%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 7 εβδομάδων, με ορισμένους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η κίνηση των αποδόσεων των ομολόγων υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να αποτελέσει πρόβλημα.

“Οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση μετά τη σημερινή έκθεση για την απασχόληση, διότι δεν ήταν ούτε τόσο απογοητευτική όσο η μέτρηση για τον Απρίλιο ούτε τόσο “φοβερή” ώστε να αναζωπυρώσει την ανησυχία τους ότι η Fed θα κινηθεί με πιο γρήγορους ρυθμούς για την αύξηση των επιτοκίων”, επισήμανε ο Μπομπ Ντολ, ο νέος επικεφαλής επενδύσεων της Crossmark Global Investments. “Η αγορά ήταν φοβισμένη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του περασμένου μήνα για την απασχόληση”, τόνισε ο ίδιος.

Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,7%, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,6% και ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 0,5%, κινούμενος ανοδικά για τρίτο διαδοχικό πενθήμερο.

  • Στις επιμέρους μετοχές, η AMC έκλεισε με απώλειες 6,7%, οι οποίες ακολούθησαν τη “βουτιά” 18% στη χθεσινή συνεδρίαση. Ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση κατέγραψε κέρδη άνω του 80%!!!!!!!!! Η BlackBerry υποχώρησε κατά 12,7% την Παρασκευή, περιορίζοντας το ράλι της αυτή την εβδομάδα στο 37%.!!!!! Τη μεγαλύτερη άνοδο στον DOW κατέγραψε η Salesforce.com προσθέτοντας 2,9% και ακολούθησε η Intel με κέρδη 2,3%.