Καζάκς (ΕΚΤ): Πολύ μικρές οι τυχόν αυξήσεις στα επιτόκια

Τυχόν πρόσθετες αυξήσεις στα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα είναι μεγάλες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Ο Καζάκς δήλωσε ότι, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται σε όλη την Ευρωζώνη, πρέπει αναμένουμε τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου προτού η αξιωματούχοι της Φρανκφούρτης καταλήξουν σε μία πορεία δράσης.

«Όσον αφορά τα επιτόκια, η μεγάλη αύξηση είναι πίσω μας», δήλωσε την Πέμπτη στο TV3 της Λετονίας. «Κοιτάζοντας μπροστά, εάν υπάρξουν αυξήσεις στα επιτόκια, τότε θα είναι πραγματικά πολύ μικρές».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι παρατηρήσεις ενός από τα «γεράκια» της ΕΚΤ έρχονται πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια, όπου οι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν είτε την παύση ή την παράταση της πρωτοφανούς εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν μια τελευταία αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 4%, ακόμη και καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις υποχωρούν και οι οικονομικές προοπτικές της περιοχής επιδεινώνονται. Ενώ η ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση, το μεγαλύτερο μέλος της -η Γερμανία- έμεινε στάσιμη.