KAVALA OIL – Τα ΜΑΤ σταμάτησαν με τη βία την κατάληψη – Προσαγωγές εργαζομένων – Σφοδρές αντιδράσεις

Επιχείρηση καταστολής από την ΕΛΑΣ πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο εργοστάσιο της Kavala Oil, στην Καβάλα. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ απέκλεισαν τις εγκαταστάσεις και σύμφωνα με συνδικαλιστές προχώρησαν σε προσαγωγές εργαζομένων που περιφρουρούσαν τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στα σχέδια απολύσεων.

Τα ξημερώματα της Τρίτης 21/12 ξεκίνησε η επέμβαση της Αστυνομίας, με ΜΑΤ κι άλλες αστυνομικές δυνάμεις στο εργοστάσιο της KAVALA OIL στην Καβάλα.

Σύμφωνα με το kavalanews.gr, οι αστυνομικοί έκοψαν την περίφραξη για να καταφέρουν να εισέλθουν στο εργοστάσιο. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης έγιναν συλλήψεις και χρήση κρότου – λάμψης απέναντι στους εργαζόμενους.

Εντός του εργοστασίου βρίσκονταν περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι.

Συμφωνα με τους εργαζόμενους μάλιστα η αστυνομία κατέστρεψε ένα μετασχηματιστή για να κόψει το ρεύμα μέσα στο εργοστάσιο.

Στον χώρο των εγκαταστάσεων, πάνω σε ένα πύργο, παραμένουν εργαζόμενοι των «Πετρελαίων Καβάλας», συνεχίζοντας την κινητοποίησή τους και καταγγέλλοντας την νέα επιχείρηση καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων καθώς και τις προσαγωγές συναδέλφων τους. Καλούν σε αλληλεγγύη στον αγώνα τους και σε αποφασιστική καταδίκη της νέας επιχείρησης καταστολής.

Βίντεο που δημοσίευσε το Σωματείο των εργαζόμενων


Καταγγέλλει την επέμβαση η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την επέμβαση με ανακοίνωσή της, ενώ τονίζει ότι εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

Ολόκληρη η καταγγελία της ΓΣΕΕ: «Μια ανεπίτρεπτη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της KAVALA OIL στην Καβάλα. Εκατοντάδες εργαζόμενοι βρίσκονται κυριολεκτικά περικυκλωμένοι από τις αστυνομικές δυνάμεις και γαντζωμένοι σε έναν πύργο υψηλής επικινδυνότητας.

H ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL, οι οποίοι μαζί με το Σωματείο τους δίνουν εδώ και καιρό τον δικό τους αγώνα ενάντια στις απαράδεκτες και αντεργατικές αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας Energean. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έχει χρηματοδοτηθεί με 100 εκατομμύρια ευρώ, με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, αντί να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών και μετατροπή συμβάσεων εργαζομένων.

«Να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος»

Oι κενές οργανικές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επιχείρηση, επιβάλλεται να καλυφθούν εδώ και τώρα αφού όπως έχει τονίσει και το Σωματείο των Εργαζομένων είναι αναγκαίες οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.

Επιστολή με σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την τακτική της επιχείρησης απέστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας INDUSTRALL και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η Συνομοσπονδία, ζητά από τη Διοίκηση της εταιρείας Εnergean να αλλάξει ρότα και να εγκαταλείψει τις μέχρι τώρα πρακτικές και μεθοδεύσεις της. Η ασφάλεια των εργαζομένων, της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος, πρέπει και επιβάλλεται να αποτελούν προτεραιότητα για κάθε επιχείρηση στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι είναι ανεπίτρεπτο να αντιμετωπίζονται κατασταλτικά σαν να πρόκειται για κοινούς ποινικούς. Εξάλλου ουδέποτε αρνήθηκαν το διάλογο για την εξεύρεση λύσης. Το αντίθετο συνέβη με την εργοδότρια εταιρεία να προχωρά σε μια προσβλητική για την ευνομούμενη χώρα μας επίδειξη αυταρχισμού και ισχύος.

Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δώσει εντολή απομάκρυνσης των αστυνομικών δυνάμεων. Ένα εργοστάσιο πετρελαίου δεν ενδείκνυται για τέτοιου τύπου «πολεμικά» σκηνικά, ειδικά μετά την ανατίναξη μετασχηματιστή υψηλής τάσης από οβίδα κρότου λάμψης που εκτοξεύτηκε από άνδρες των ΜΑΤ. Προειδοποιούμε ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε ένας τραυματισμός εργαζομένου. Η ευθύνη θα βαρύνει εξολοκλήρου τη Διοίκηση της εταιρείας και την ΕΛ.ΑΣ, για το σκηνικό που στήθηκε σήμερα τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου υψηλής επικινδυνότητας».

Energean: Ανακοίνωσε ότι έληξε η κατάληψη – Απειλεί εκ νέου τους εργαζόμενους

Με νέες απειλές προς τους εργαζόμενους ανακοίνωσε η Energean ότι έληξε η κατάληψη των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Πρίνο.

«Με την παρέμβαση της Αστυνομίας έπειτα από ενημέρωση των εισαγγελικών αρχών της Καβάλας, έληξε το πρωί της Τρίτης η κατάληψη των εγκαταστάσεων του Πρίνου από μέλη του Σωματείου των εργαζομένων και η διοίκηση της Energean έχει εγκατασταθεί πλέον στα γραφεία της» αναφέρει συγκεκριμένα.

Όπως σημειώνει, «η εγκατάσταση εξακολουθεί να περιφρουρείται από αστυνομικές δυνάμεις για λόγους ασφαλείας, ενώ η διοίκηση της εταιρείας προβαίνει ήδη στον απαραίτητο έλεγχο των εγκαταστάσεων και στη διαπίστωση τυχόν δολιοφθορών, προκειμένου να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας».

Μάλιστα, απειλεί για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους προσθέτοντας πως «θα ολοκληρωθούν όλες οι προβλεπόμενες από το νόμο και τον κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας διαδικασίες προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε όσους όλο αυτό το διάστημα παρανόμησαν, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων, των εγκατάσταεων και του περιβάλλοντος».

Τέλος, αναφερόμενη στα μέλη του Σωματείου που παραμένουν συγκεντρωμένα σε πύργο εγκατάστασης, η εταιρεία προκαλεί καλώντας τους εργαζόμενους στον Πρίνο «να απέχουν από οποιαδήποτε έκνομη πράξη, να απομονώσουν και να αναφέρουν κάθε παράνομη και προβοκατόρικη ενέργεια που τυχόν διαπιστώσουν καθώς και να συνεργαστούν για να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον Πρίνο».

ΣΥΡΙΖΑ: Με τη εργοδοσία η κυβέρνηση – Βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι

«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά τάσσεται με την εργοδοσία και χρησιμοποιεί τα σώματα ασφαλείας για να καταστείλει εργασιακές κινητοποιήσεις και παραμονές Χριστουγέννων βοηθά να πεταχτούν στο δρόμο πάνω από 100 εργαζόμενοι» υπογραμμίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καβάλας.

Παράλληλα, θέτει μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο εργοστάσι, ύστερα από τη μήνυση της διοίκησης «για θέματα ασφάλειας».

«Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί η αστυνομία να εγγυηθεί την ασφάλεια του  εργοστασίου ή οι εργαζόμενοι που χρόνια τώρα αυτό κάνουν; Δεύτερο, μήπως η επέμβαση της αστυνομίας σε μια χημική βιομηχανία είναι μια παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας; Τρίτο, είναι καθήκον της αστυνομίας να κυνηγά τους εργαζόμενους που το μόνο που θέλουν είναι να διασφαλίσουν την εργασία τους; Τέταρτο, αφού το θέμα είναι η ασφάλεια του εργοστασίου γιατί δεν περίμεναν το πόρισμα της επιτροπής που κλήθηκε γι’ αυτόν τον λόγο;» αναφέρει.

«Το σίγουρο είναι πως την ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στα πετρέλαια την έχει η κυβέρνηση  που επιτρέπει σε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον δημόσιο πλούτο των κοιτασμάτων του Πρίνου να καταστρατηγούν το μοναδικό αντιστάθμισμα που μένει στην Καβάλα και είναι η εργασία αυτών των ανθρώπων που χρόνια τώρα στηρίζουν την εξορυκτική διαδικασία» τονίζει.