Κατρίνης στη Βουλή: Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στο νομοσχέδιο – όνειδος

56

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ΕΥΠ, κινείται στη λογική της συγκάλυψης και της αναδρομικής νομιμοποίησης των αυθαιρεσιών του παρακρατικού μηχανισμού που είχε στηθεί» τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης αφού για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια, αφαιρείται από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, η αρμοδιότητα και η ευθύνη να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται, αν από την παρακολούθηση δεν έχει προκύψει κάτι επιβαρυντικό.

Όπως είπε, «η άρση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας θα γίνεται χωρίς αιτιολόγηση από ένα και μόνο πρόσωπο, κανείς δεν θα μπορεί να μάθει ή να ελέγξει, για ποιους ακριβώς λόγους ο εισαγγελέας επιτρέπει στην ΕΥΠ να τον παρακολουθεί».

«Oι πρακτικές αυτές μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω και θυμίζουν τις εποχές του πατρός Μητσοτάκη», ανέφερε ο επικεφαλής  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «η υπόθεση δεν έκλεισε, δεν θα κλείσει θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την αποκάλυψη της αλήθειας και δεν το ζητάνε μόνο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το ζητάνε οι πολίτες το ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς».

Ως προς το νομοσχέδιο ο κ. Κατρίνης τόνισε πως: «με το νομοσχέδιο αναζητάτε συνενόχους και το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στο νομοσχέδιο – όνειδος. Για πρώτη φορά αφαιρείται από την ΑΔΑΕ το δικαίωμα να ενημερώνει αυτόν που παρακολουθείται.

Το νομοσχέδιο αφαιρεί από την ΑΔΑΕ το συνταγματικό της δικαίωμα να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο. Σειρά έγκριτων επιστημόνων έχουν αναδείξει την αντισυνταγματικότητά του».

Επίσης δήλωσε ότι: «η κυβέρνηση έχει και την ψυχολογία και τη συμπεριφορά του ενόχου. Στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι βαρύτατο πλήγμα κατά των ελευθεριών των πολιτών.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, επισήμανε πως: «Η παρακολούθηση πολιτικού αντιπάλου, ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πρακτική που δεν συναντάμε στις δημοκρατίες αλλά σε άλλα καθεστώτα, ενώ τόνισε πως «το κράτος δικαίου χτίζεται πάνω στη δημοκρατία και τη διαφάνεια».

Μεταξύ των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να περάσει η ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του πολίτη.

«Δέσμευσή μας είναι να καταργήσουμε αυτά που ψηφίζει η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Κατρίνης.