Καθηγητής Θωμαΐδης: «3.000 κρούσματα ημερησίως, αν δεν σταματήσει η διασπορά»

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τη διασπορά του κορωνοϊού έκρουσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του σήμερα το πρωί ο καθηγητής Αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική είχε διαγνωστεί ήδη μία εβδομάδα νωρίτερα μέσω των λυμάτων.

«Αν δεν ανασχεθεί η διάδοση του κορωνοϊού, θα φτάσουμε στα 3.000 νέα κρούσματα ημερησίως» προειδοποίησε ο καθηγητής μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Είδαμε πολύ νωρίς την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής και ενημερώσαμε τους ειδικούς» ανέφερε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι από τα στοιχεία που εξετάζουν φαίνεται η επιδημιολογική εικόνα «7-10 ημέρες νωρίτερα».Ο κ. Θωμαΐδης επεσήμανε τη μη εφαρμογή της τηλεργασίας στον επιθυμητό βαθμό, αλλά και στο άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων, αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν στην έξαρση των κρουσμάτων.

Ο κ. Θωμαΐδης παραδέχθηκε πως είναι μια δύσκολη εξίσωση η ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής προφύλαξης, της οικονομίας και της ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού από το lockdown και συμπλήρωσε πως είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης.

«Ελπίζω πως με τα μέτρα που θα ληφθούν, θα δούμε μία ανάσχεση της διασποράς του ιού» τόνισε.

Αυξητικές τάσεις δείχνουν τα λύματα
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 22 έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων, του Ρεθύμνου, του Αγίου Νικολάου και της Πάτρας.

Όπως προκύπτει, την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 στο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ πλην της Περιφέρειας Αττικής. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +66% στη Λάρισα έως και +337% στο Ρέθυμνο Κρήτης.

Οριακές κρίνονται, επίσης, οι αυξήσεις που παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη (+10%) και στην Πάτρα (+15%), οι οποίες εμπίπτουν μέσα στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας. Η Περιφέρεια Αττικής παρουσιάζει σταθεροποίηση της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα (-3%) για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, ωστόσο το ιϊκό φορτίο εκεί παραμένει σταθερά υψηλό.