Καθηγητής καρδιολογίας: Ξεκινάμε την χορήγηση κολχικίνης

Καθηγητής καρδιολογίας: Ξεκινάμε την χορήγηση κολχικίνης

«Από ώρα σε ώρα ξεκινά η χορήγηση σε άτομα τα οποία νοσηλεύονται. Είμαστε η πρώτη χώρα, ακολουθεί ο Καναδάς, η Ιταλία, η Λατινική Αμερική που δίνουν κολχικίνη»
  • Ο αναπληρωτής καθηγητής μοριακής καρδιολογίας τόνισε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι η επιστημονική κοινότητα είναι έτοιμη να ρίξει στη μάχη κατά του κορονοϊού την κολχικίνη.
  • «Από τις μελέτες που προκύπτουν κάθε μέρα φαίνεται ότι άτομα με υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο είναι η υψηλότερη ομάδα κινδύνου», επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Σιάσιος, μιλώντας στον Alpha.
  • Σε αυτές τις χώρες φαίνεται ότι άτομα που είχαν υποκείμενο νόσο όπως καρδιαγγειακή νόσο, νόσο του αναπνευστικού συστήματος, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, νεφρική νόσο, ανοσοκατασταλμένα άτομα. Αυτοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη, ο αναπληρωτής καθηγητής είπε: «Δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στις ευπαθείς ομάδες. Είναι όμως ένας παράγοντας κινδύνου, όπου και η αρτηριακή υπέρταση.

  • Οι μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που είχαν επιπλοκές ήταν άτομα που είχαν και διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και αρτηριακή υπέρταση. Όμως να μην βγει προς τα έξω ότι όσοι έχουν πίεση ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».

Ξεκινάει η χορήγηση κολχικίνης

«Ομάδα 100 επιστημόνων, με επικεφαλής τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο, σκέφτηκαν να χορηγήσουν την κολχικίνη, αυτό πέρασε από την έγκριση των έγκριτων λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ και από ώρα σε ώρα ξεκινά η χορήγηση σε άτομα τα οποία νοσηλεύονται. Είμαστε η πρώτη χώρα, ακολουθεί ο Καναδάς, η Ιταλία, η Λατινική Αμερική που δίνουν κολχικίνη. Θα χρειαστούμε περίπου έναν μήνα για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Να έχουμε μία εικόνα, κατά πόσο η κολχικίνη, σε συνδυασμό με τα άλλα φάρμακα, βοηθά στην αντιμετώπιση της νόσου», τόνισε ο καθηγητής.