Κατεβασμένα τα ρολά σε Πειραιώς και Εθνική – Αναβάλλονται τα σχέδια των τραπεζών για μείωση καταστημάτων

Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων που στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και θα διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας, τα σωματεία δύο συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Εθνικής, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία σήμερα καθώς και στις δύο τράπεζες η τρίτη συνάντηση μεταξύ των συλλόγων και των διοικήσεων κατέληξε σε αδιέξοδο.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), που άνοιξε πρώτος τον χορό των κινητοποιήσεων, δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητά τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».

Και οι δύο σύλλογοι επικαλούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αυτόν της Εθνικής να υπογραμμίζει ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».

Το στοίχημα για τα σωματεία είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς πέρα από τις αμοιβές, υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν.

Την ίδια ώρα ο σχεδιασμός των διοικήσεων των τραπεζών για μείωση του δικτύου των καταστημάτων φαίνεται πως παίρνει αναβολή για μετά τον Σεπτέμβριο, καθώς τράπεζες και Μαξίμου έχουν έρθει σε μια άτυπη συμφωνία ώστε η Κυβέρνηση να πάει σε εκλογές με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα.

Οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν εντονα σε όποια προσπάθεια κλεισίματος τραπεζικού καταστήματος και επιρρίπτουν ευθύνες στους τοπικούς βουλευτές.

Με ένα τέτοιο κλίμα όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς δεν στήνεις κάλπες.

Ετσι οι τραπεζίτες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν την επομένη των εκλογών για να βάλουν ξανά μπροστά τα σχέδια τους για μείωση καταστημάτων και προσωπικού.