Κατερίνα Μάρκου: Η γιορτή της μητέρας και γιατί η μητρότητα θέλει έμπρακτη βοήθεια από την κυβέρνηση

Σήμερα, στη γιορτή της μητέρας ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Σία Κοσιώνη. Εάν δεν ήταν η Σία Κοσιώνη με την αγανακτισμένη ανάρτηση της στο FB, δεν θα άνοιγαν οι παιδικοί σταθμοί! Και κάπως έτσι εξευτελίζεται μια κυβέρνηση και η αρμόδια υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.
  • Όταν αποκτάς ένα παιδί, αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει “δεν έχω καθόλου χρόνο”. Ευτυχώς, για τις περισσότερες οικογένειες υπάρχουν η γιαγιά, τα αδέρφια, η νταντά. Τι γίνεται αν δεν υπάρχουν όλοι αυτοί;
Υπάρχουν οικογένειες που οι γιαγιάδες και τα αδέρφια ζούν μακριά ή δεν είναι σε θέση να κρατήσουν το παιδί, είναι γονείς που με τα βίας τα βγάζουν πέρα και για νταντά ούτε λόγος.
  • Πατεράδες άνεργοι που προσπαθούν να βρούν τρόπο να  ανταπεξέλθουν. Είναι μανάδες που ψάχνουν κάθε χρόνο τα κριτήρια και τις αιτήσεις για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και ελπίζουν ότι φέτος το παιδί τους θα γίνει δεκτό. Όλα αυτά last year, διότι φέτος η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να κρατήσει κλειστούς τους παιδικούς σταθμούς (την ίδια στιγμή που νηπιαγωνεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια άρχισαν να λειτουργούν).
Ναι, βεβαίως ένα 3χρονο, 4χρονο μπορείς να το πηγαίνεις στην παιδική χαρά, να το κουβαλάς μαζί σου στο super market, στην καφετέρια, στη δουλειά σου, αλλά όχι στον παιδικό σταθμό, σύμφωνα πάντα με την κυβέρνηση (είναι να απορεί κανείς με την αστεία επιχειρηματολογία – Αλήθεια, τον κυβερνητικό σχεδιασμό τον κάνουν δημόσιοι υπάλληλοι που θέλουν να παρατείνουν την άδεια ειδικού σκοπού, μιας και βρίσκονται στο σπίτι και πληρώνονται κανονικά;;)
  • Και εδώ ακριβώς κάνει αγανακτισμένη παρέμβαση η κ.Σία Κοσίωνη στο FΒ, και αναρωτιέται ό,τι και εγώ παραπάνω, και ως δια μαγείας ( ευτυχώς για όσες έχουμε παιδί σε αυτή την ηλικία ) ενώ το πρωί η κ.υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου έλεγε πως είναι αδύνατον να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί, το απόγευμα ο κ. Χαρδαλιας ανακοίνωσε το opening των παιδικών σταθμών (όταν είσαι διορισμένος υπουργός δεν σε θίγουν τέτοιες παρεμβάσεις !). Η οικογένεια για ακόμη μια φορά είναι μόνη και αβοήθητη, αλλά και η κυβέρνηση για μία ακόμη  φορά χωρίς πρόγραμμα.
Ο ανταγωνισμός στον ιδιωτικό τομέα, η αγωνία για το εργασιακό αύριο, η ανεργία από την μία και η ανυπαρξία της πολιτείας στο να στηρίξει την μητρότητα και την οικογένεια από την άλλη. Την στιγμή που στην Ελλάδα το δημογραφικό είναι πλέον πρόβλημα με κοινωνικές, οικονομικές, εθνικές διαστάσεις.
  • Μαζί με την έλλειψη δημόσιων μαιευτηρίων σε όλη την Ελλάδα (εκτός της Αθήνας), με μετρημένα στα δάχτυλα τα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα δημόσια νοσοκομεία, χωρίς φορoαπαλλαγές ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και των οικονομικών κριτηρίων, χωρίς δημόσιους παιδικούς σταθμούς που να λειτουργούν ως αργά το βράδυ, γιατί ναι, υπάρχουν γυναίκες που εργάζονται και το απόγευμα στο κομμωτήριο, στην εστίαση, στο μανάβικο… προσπαθεί η Ελληνική οικογένεια να σταθεί και ανταποκριθεί σε μια δύσκολη καθημερινότητα.
Πρέπει η κυβέρνηση να αγαπήσει τα παιδιά της λαϊκής και μεσαίας οικογένειας! Πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τις αρνητικές παραμέτρους για τις επιχειρήσεις στο να επενδύσουν στην Ελλάδα, δεν είναι μόνο η ποιότητα του εργατικού  δυναμικού (οι μορφωμένοι φέυγουν από την χώρα), αλλά και η ποσότητα του εργατικού δυναμικού.
  • Τα 2000 ευρώ που δίνει ως επίδομα η πολιτεία και η μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη στο 13%, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αν σκεφτεί κανείς πως το κόστος μιας γέννας σε ιδιωτική κλινική ξεκινά από τις 4000 ευρώ (ούτε καν η Θεσσαλονίκη έχει δημόσιο μαιευτήριο!) και τα βρεφικά είδη τα χρησιμοποιείς μόνο στο πρώτο έτος του παιδιού.
Πολύ ωραία τα λουλούδια και οι ευχές που δεχόμαστε από τα παιδιά μας στην γιορτή της μητέρας, ακόμη ωραιότερα τα λόγια, τα χειροκροτηματα, οι δηλώσεις και τα  tweets των κυβερνώντων αλλά η ελληνική οικογένεια και η μητρότητα θέλει έμπρακτη βοήθεια από την κυβέρνηση.
….
Κατερίνα Μάρκου
Διεύθυνση Εκδόσεων στις Εκδόσεις Παπαζήση
τ. Βουλευτής Θεσσαλονίκης