Κατασκευαστική μάχη για το Flyover Περιφερειακής Θεσσαλονίκης – Στη Β’ φάση και οι 5 μνηστήρες

Η μάχη ανάμεσα στους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας για το μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ του Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης συνεχίζεται.

Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Άκτωρ Παραχωρήσεις, Intrakat και κοινοπραξία Μυτιληναίος –Intertoll Europe ZRt, πέρασαν στη Β φάση και θα συμμετέχουν στο ανταγωνιστικό διάλογο που θα ακολουθήσει ώστε στη συνέχεια να καταθέσουν την τεχνική και οικονομική προσφορά τους.

Να θυμίσουμε πως η έναρξη της πρώτης φάσης συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου 2020. Η έναρξη της Β`φάσης τοποθετείται στις αρχές Φθινοπώρου και εκτιμάται πως θα δοθεί σκληρή μάχη για την ανάληψη του χρυσού συμβολαίου.

Η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης θα αποτελέσει ανάσα για τις διαμπερείς οδικές μετακινήσεις προς το αεροδρόμιο Μακεδονία, τη νότια πλευρά του νομού και τη Χαλκιδκή.

Ειδικότερα, ο ανάδοχος θα αναλάβει την κατασκευή ενός υπερυψωμένου άξονα 13 χλμ, πάνω από την υφιστάμενη Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα) καθώς και τη συντήρηση όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωσή του το εν λόγω έργο θα εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση και θα περιλαμβάνει 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα συνεχόμενης γέφυρας Flyover, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.

Ως έργο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα απαιτεί χρηματοδότηση από πόρους του επενδυτή-αναδόχου, τραπεζική χρηματοδότηση και κρατική συμμετοχή. Η αποπληρωμή του έργου θα γίνει με μηνιαίες πληρωμές διαθεσιμότητας καθ`όλο το διάστημα της σύμβασης.

Στόχος όπως έχει δηλώσει και στο παρελθόν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, είναι το μεγάλο αυτό έργο να ενεργοποιηθεί εντός του 2022 με την αίρεση πως δεν θα υπάρξουν προσφυγές που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία

Στα 462 εκατ. ευρώ το κόστος του έργου

Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ). Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων τα πρώτα 4 αφορούν την κατασκευή. Διόδια δεν θα υπάρχουν και αντίστοιχα ο ανάδοχος θα αναλάβει τη συντήρησης όλης της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Ο διαγωνισμός, όπως όλες οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ, αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ή αλλιώς η προεπιλογή) που ολοκληρώθηκε, στη συνέχεια είναι η Β`φάση που όμως χωρίζεται σε δύο υποτμήματα.

Η Β`1 Φάση είναι ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις τους (με κορυφαία την περιβαλλοντική μελέτη).