Να καταργηθεί η δυνατότητα μίας μεμονωμένης χώρας να ασκεί βέτο σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί, μεταξύ άλλων, η Φινλανδία, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη. Αυτή η δυνατότητα άσκησης βέτο από μία και μόνο χώρα έχει οδηγήσει αρκετά συχνά σε αδιέξοδο τη δυνατότητα του οργάνου να καταλήξει σε συμφωνία σχεδίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Παράλληλα, εν όψει και της κρίσιμης συνεδρίασης για τη σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ζήτησε επίσης τη διεύρυνση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και την αναστολή της συμμετοχής όποιου μέλους λαμβάνει μέρος σε έναν «παράνομο πόλεμο». Ο Στουμπ δήλωσε ακόμη ότι θα ενώσει τη φωνή του με αυτούς που ζητούν μεταρρυθμίσεις στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας
Αποτελούμενο από πέντε μόνιμα και δέκα εναλλασσόμενα κράτη-μέλη, σκοπός του Συμβουλίου είναι να διατηρεί την παγκόσμια ειρήνη, αλλά οι γεωπολιτικές συγκρούσεις το έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο σε διάφορα ζητήματα, από την Ουκρανία έως τη Γάζα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο Στουμπ δήλωσε ότι θα προτείνει ο αριθμός των μόνιμων μελών να αυξηθεί από πέντε σε δέκα, με μία χώρα από τη Λατινική Αμερική, δύο από την Αφρική και δύο από την Ασία. «Κανένα μεμονωμένο κράτος-μέλος δεν θα πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» δήλωσε ο Στουμπ στο Reuters. Οι ΗΠΑ, μία από τις πέντε χώρες με δικαίωμα βέτο μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία και τη Βρετανία, έχουν επίσης ταχθεί υπέρ του να δημιουργηθούν δύο μόνιμες θέσεις για την Αφρική. Ο Στουμπ δήλωσε ότι όποιο μέλος εμπλέκεται σε παράνομο πόλεμο, «όπως η Ρωσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία» θα πρέπει να αποπέμπεται.