Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ

Φίλοι μικρομέτοχοι, οι εξελίξεις στον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι καταιγιστικές. Οι Ολλανδοί της Reggeborgh Invest αύξησαν το ποσοστό τους σε 27.02% αγοράζοντας και τα τελευταία κομμάτια των κληρονόμων του Κάμπα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Ολλανδοί μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020 που θα έχουν πάρει και το υπόλοιπο ποσοστό της York, το 7.6477%, δηλαδή θα ελέγχουν το 34.6677% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θα είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος και βάσει νόμου θα πρέπει να κάνουν δημόσια πρόταση. Ή με τη μέση τιμή του τελευταίου εξαμήνου ή με την τιμή του τελευταίου πακέτου που θα πάρουν από το York.

Όπως αντιλαμβάνεστε φίλοι αναγνώστες, οι Ολλανδοί δεν έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ να ανεβάσουν την μετοχή. Γιατί όσο πιο ψηλά είναι η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ τόσο περισσότερο θα τους κοστίσει η δημόσια πρόταση για να αποκτήσουν το 65.3323%. Είπαμε, οι Ολλανδοί δεν φημίζονται ότι είναι χαζοί ….

Πριν ανακοινώσουν οι Ολλανδοί την αύξηση  του ποσοστού τους στο 27.02% η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε την εξαγορά αιολικού πάρκου 200 MW στο Τέξας για 310 εκ δολάρια. Είναι ολοφάνερο ότι η διοίκηση δυναμώνει-μεγαλώνει ΤΩΡΑ ακόμα περισσότερο την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Να σας θυμίσουμε κιόλας, ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ανακοίνωσε τη σύγκλιση της τακτικής της Γενικής Συνέλευσης για την Τετάρτη 2 Μαΐου, έναντι της αρχικά προγραμματισμένης 29ης Μαΐου, μια μάλλον ασυνήθιστη ημερομηνία υπό την έννοια ότι πέρσι η συνέλευση είχε πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.

Η πρόθεση της διοίκησης να επισπεύσει την έγκριση της χρήσης έχει εντείνει την σεναριολογία στην αγορά. Μην ξεχνάμε δε, ότι παρόλο που η αγορά ξέρει ότι υπάρχει πακέτο προς πώληση στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ της τάξης του 8.179% του York Capital η μετοχή ανεβαίνει, αν και Έλληνες θεσμικοί και Έλληνες ιδιώτες πουλάνε.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ θα είναι απόλυτα κερδισμένοι σε οποιαδήποτε μορφή deal. Για να καταλάβετε, ο ΑΝΕΜΟΣ έβγαλε αποτελέσματα χρήσης του 2018. Πάρα πολύ καλά. Την Πέμπτη η μετοχή του ΑΝΕΜΟΥ έκλεισε στα 2.25€ έχοντας μια κεφαλαιοποίηση 186 εκ ευρώ. Ο καθαρός της δανεισμός ήταν στα 216.66 εκ ευρώ δηλαδή έχει ένα ENTERPRISE VALUE 2018 = 402.66 εκ ευρώ. Με τα EBITDA να είναι στα 43.014 εκ ευρώ αυτό μας δίνει ένα ENTERPRISE VALUE EBITDA 2018 = 9.36 και ένα NET DEBT / EBITDA 2018 = 5.037. Εμείς θεωρούμε εύλογη και δίκαιη αυτή τη κεφαλαιοποίηση για τον ΑΝΕΜΟ που είναι και σε διαδικασία απορρόφησης από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ.

Ας δούμε τώρα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ με κλείσιμο Πέμπτης στα 6.87€ έχει μια κεφαλαιοποίηση 782.62 εκ ευρώ, με τον καθαρό της δανεισμό να είναι στα 603 εκ ευρώ μας δίνει ένα ENTERPRISE VALUE 1.385 δις ευρώ. Με τα EBITDA να είναι στα 167.9 εκ ευρώ μας δίνει ένα ENTERPRISE VALUE EBITDA 2018 = 8.2526 και ένα NET DEBT / EBITDA 2018 = 3.5914.

Θεωρούμε ότι επειδή η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι και μεγαλύτερη και λιγότερο μοχλευμένη και με μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά βλέπε αιολικά πάρκα ΗΠΑ, Βουλγαρία, Πολωνία, θεωρούμε ότι πρέπει να παίζει μίνιμουμ με το ίδιο EV/EBITDA = 9.36 του ΑΝΕΜΟΥ. Αυτό φίλοι αναγνώστες μεταφράζεται σε μια τιμή 8.50€ (!!!). Φίλοι μικρομέτοχοι τα πάντα πλέον είναι ανοικτά.

Σήμερα θα σας δώσουμε και ένα σενάριο το οποίο βλέπει για πρώτη φορά το φώς της δημοσιότητας. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να γίνουν ένα. Φυσικά οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ θα πρέπει να ανταμειφθούν τα δέοντα αλλιώς δεν έχουν απολύτως κανένα κίνητρο να μετατρέψουν τις μετοχές τους και ούτε φυσικά υπάρχει κάποιος τρόπος οι Ολλανδοί να το πετύχουν αυτό εάν δεν θέλει ο κος Περιστέρης.

Τώρα, ας κάνουμε μια άσκηση επί χάρτου με βάση το πρότυπο συγχώνευσης-απορρόφησης ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ-ΑΝΕΜΟΥ. Έστω ότι η συγχώνευση γίνεται με όρους μια ΤΕΝΕΡΓΑ προς μια ΓΕΚ και ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΚΥΡΩΣΗ των μετοχών της ΓΕΚ στην ΤΕΝΕΡΓΑ (περίπου όπως έγινε στον ΑΝΕΜΟ). Σ’ αυτή την περίπτωση, ο νυν μέτοχος της ΓΕΚ, που είναι μια εταιρεία που έχει τώρα 103.42 εκ μετοχές και αξίζει 546 εκ ευρώ θα βρεθεί μέτοχος σε μια νέα εταιρεία που θα έχει 174.13 εκ μετοχές αλλά θα αξίζει (θεωρητικώς) 546 + 782 = 1.328 δις ευρώ. Δηλαδή 7.63€ η μετοχή. Ταυτόχρονα ο κος Περιστέρης θα βρεθεί με 40 εκ μετοχές περίπου ενώ οι Ολλανδοί θα έχουν 35.857 εκ μετοχές μαζί με αυτές της York ενώ αν αγοράσουν και τις μισές μετοχές της York στην ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχουν το ίδιο ποσοστό με τον κο Περιστέρη. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να βάλει λεφτά ο κος Περιστέρης.

Εμείς  πιστεύουμε ότι αυτό το deal είναι το χειρότερο που μπορούν να πάρουν οι μέτοχοι της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ για να συμφωνήσουν διότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η μόνη εταιρεία ΑΠΕ εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο και μετά την πρόσφατή της κίνηση να εξαγοράσει το αιολικό πάρκο στο Τέξας βλέπουμε να φτάνει το στόχο της για 2000 MW πολύ σύντομα κάτι που της δίνει πολλή μεγάλη ορατότητα ως προς την αποτίμησή της με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο.

Το όφελος των μετόχων της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ για να δεχτούν το deal είναι ότι μετά από 4 χρόνια θα μπορούν και αυτοί να καρπωθούν τα πολύ μεγάλα οφέλη του αεροδρομίου στο Καστέλι και συγχρόνως η καινούρια εταιρεία θα μπορεί να μπει γρηγορότερα στον MSCI. Συμπέρασμα, ο μέτοχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν έχει κανένα λόγω να πουλήσει, πολύ δε περισσότερο βλέποντας τη σύγκριση με τον ΑΝΕΜΟ να του δίνει άμεσο περιθώριο ανόδου της τάξης του 23.73% δίνοντας τιμή στόχο τα 8.50€. Ακόμα φίλοι μικρομέτοχοι να σας ενημερώσουμε ότι με 31/12/2018 η ελληνική θεσμική κοινότητα είχε το 7.46% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, το 6.16% του ΑΝΕΜΟΥ και μόνο το 3.59% της ΤΕΝΕΡΓΑ. Όπως αντιλαμβάνεστε, το τσάμπα πέθανε. Ο χρόνος για τον μέτοχο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ κυλάει υπέρ του, απλώς πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

  • Από τον ειδικό συνεργάτη του μ/μ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα. 


Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Print Friendly, PDF & Email