Καταδίκασε και ο Πάπας «τη σφαγή της Μπούτσα»

Καταδίκασε σήμερα και ο Πάπας Φραγκίσκος «τη σφαγή της Μπούτσα» και σήκωσε ψηλά μια ουκρανική σημαία, η οποία του εστάλη από αυτήν την πόλη της Ουκρανίας, όπου βρέθηκαν πτώματα ανθρώπων, οι οποίοι είχαν πυροβοληθεί από μικρή απόσταση, ένας ομαδικός τάφος και άλλες ενδείξεις εκτελέσεων.

«Οι πρόσφατες πληροφορίες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντί να προκαλούν ελπίδα και ανακούφιση, έφεραν νέες θηριωδίες, όπως η σφαγή της Μπούτσα» είπε ο Πάπας στο εβδομαδιαίο κήρυγμά του, προσθέτοντας: «Βαρβαρότητα, η οποία είναι όλο και πιο φρικτή, ακόμη και εναντίον αμάχων, ανυπεράσπιστων γυναικών και παιδιών. Είναι θύματα, των οποίων το αθώο αίμα φωνάζει μέχρι τα ουράνια και εκλιπαρεί: “Σταματήστε αυτό τον πόλεμο!”» είπε ο Πάπας.

«Χθες, συγκεκριμένα από την Μπούτσα, μου έφεραν αυτή τη σημαία» είπε ο Ποντίφικας ξεδιπλώνοντάς την και κρατώντας την ψηλά ώστε να την βλέπουν οι πολλές χιλιάδες συγκεντρωμένοι που ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Η σημαία φαινόταν λερωμένη και μαυρισμένη και πάνω της ήταν κάτι γραμμένο.

«Είναι από τον πόλεμο, ειδικά από αυτή τη μαρτυρική πόλη, την Μπούτσα» είπε ο Πάπας και κάλεσε κοντά του μια ομάδα από προσφυγόπουλα που έφτασαν χθες στο Βατικανό από την Ουκρανία.

«Αυτά τα παιδιά χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να φτάσουν σε έναν ασφαλή τόπο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του πολέμου. Ας μην τα ξεχνάμε και ας μην ξεχνάμε τον ουκρανικό λαό» κατέληξε.

Η Ρωσία δηλώνει ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους στην -όπως την ονομάζει- «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει στην Ουκρανία με στόχο, όπως λέει, την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της γειτονικής της χώρας. Το Κίεβο και η Δύση απορρίπτουν την θέση του Κρεμλίνου, δηλώνοντας ότι χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μια απρόκλητη εισβολή.