Καραμανλής, Τσίπρας, Φώφη μαζί στη Μητρόπολη: Aυτή τη φορά δεν επανελήφθησαν οι αστοχίες του παρελθόντος

Aυτή τη φορά δεν επανελήφθησαν οι αστοχίες του παρελθόντος όσον αφορά τη διάταξη με την οποία κάθονταν οι επίσημοι στον μητροπολιτικό ναό των Αθηνών όπου τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του «προέδρου πίσω από τον πρόεδρο» Αντώνη Λιβάνη. Η κηδεία έγινε από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών (φωτογραφία). Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αποφάσισε την παραχώρηση θέσης στο Α’ Νεκροταφείο, τιμής ένεκεν, για την ταφή του Αντώνη Λιβάνη.

***

ΒΗΜΑτοδότης

***

Ηταν η συνάντηση στη Μητρόπολη Αθηνών του παλιού πολιτικού με τον νέο, του επιχειρηματία με τον πολιτικό και παρά το γεγονός ότι όλοι βρέθηκαν πλάι- πλάι τιμώντας τη μνήμη του Αντώνη Λιβάνη, κράτησαν τις πολιτικές (και κομματικές) διαχωριστικές γραμμές και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν αντάλλαξαν ούτε μία χειραψία.

***

Στο μέσον λοιπόν κάθονταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ ευωνύμων ο πρώην πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και εκ δεξιών του κ. Παυλόπουλου ο Νικήτας Κακλαμάνης ως εκπρόσωπος της Βουλής. Συνεπώς ο κ. Τσίπρας και η κυρία Γεννηματά απέφυγαν ακόμα και την ανταλλαγή βλεμμάτων, ενώ μπροστά κοιτούσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος καθόταν μεταξύ των Αλέκου Φλαμπουράρη και Απόστολου Κακλαμάνη. Θυμίζω ότι κατά ατυχή σύμπτωση πέρυσι στην κηδεία του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου οι κ.κ. Τσίπρας, Καραμανλής και Αβραμόπουλος κάθονταν δίπλα-δίπλα στον Ι.Ν. Αγ. Διονυσίου Αρεοπαγίτου προκαλώντας ποικίλα σχόλια τα οποία είχε γλιτώσει ο κ. Παυλόπουλος που ως αστραπή είχε περάσει – προσκυνήσει – αποχωρήσει από την εκκλησία.

***

Παρούσα και η Βασιλική Θάνου. Παρότι προσήλθε νωρίτερα από τους περισσότερους, οι καρέκλες ήταν ήδη κατειλημμένες με ονομαστικά καρτελάκια, συνεπώς διακριτικά τής… υπέδειξαν τη γαλαρία κοντά στον επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη που τόσο είδε τις μετοχές του να ανεβαίνουν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

***

Τέσσερα πρόσωπα και δύο επικήδειοι

Το ενδιαφέρον των ολίγων επικεντρώθηκε σε τέσσερα πρόσωπα και σε δύο επικηδείους. Τα πρόσωπα ήταν οι αστυνομικοί των Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου Μανούσος Γρυλλάκης και Ανδρέας Τακτικός και οι συνεργάτες του Μητσοτάκη Γιάννης Πευκιανάκης και Κώστας Πυλαρινός.

Ο δεύτερος μάλιστα εκφώνησε αποχαιρετιστήριο λόγο, ωστόσο ήταν πολύ φειδωλός. Αντιθέτως πιο ευφραδείς (στο μέτρο του επιτρεπτού) ήταν η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κρεμαστινός.

Αμφότεροι αναφέρθηκαν στον αποφασιστικό ρόλο του Λιβάνη κατά τις ταραχώδεις δεκαετίες του ’80 και του ’90 που συνεννοούνταν με «συνεργάτες των πολιτικών αντιπάλων του Ανδρέα» πετυχαίνοντας να αποσοβήσει τα χειρότερα.

«Δυστυχώς ο Αντώνης έφυγε παίρνοντας μαζί του ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας που δεν θέλησε να αποδώσει εν ζωή» είπε ο Δ. Κρεμαστινός μιλώντας ακροθιγώς και κρυπτογραφικώς για την περίοδο του ΑΣΠΙΔΑ και την τελευταία οκταετία του Ανδρέα Παπανδρέου, κυρίως μετά την επιστροφή του από το Χέρφιλντ.

***