Κάντε παρέα με τους εμβολιασμένους φίλους σας

Γράφει η Zoë McLaren

Κάντε παρέα με τους εμβολιασμένους φίλους σας

Περιμένετε ακόμη τη σειρά σας για να εμβολιαστείτε έναντι του κορονοϊού; Να ένας τρόπος για να παραμείνετε εσείς ασφαλείς και τα κρούσματα υπό έλεγχο μέχρι το ραντεβού σας με το… εμβόλιο.

  • Τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αποτελούν ιατρικό θαύμα. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι περιμένουν ακόμη τη σειρά τους για το πολυπόθητο ραντεβού. Την ίδια ώρα, καθώς οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορονοϊού εξαπλώνονται και δεν έχει ακόμη εγκριθεί κάποιο εμβόλια για τα παιδιά, ο κίνδυνος για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί παραμένει υψηλός.

Παρότι, όμως, η συζήτηση διεθνώς έχει επικεντρωθεί στο τι μπορούν να κάνουν πλέον οι εμβολιασμένοι, είναι αλήθεια ότι και οι μη εμβολιασμένοι μπορούν να επωφεληθούν από την προστασία που απολαμβάνουν πολλοί από τους φίλους και τους γείτονές τους.

Πριν εμβολιαστώ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, διεύρυνα σταδιακά τις στενές επαφές μου περνώντας χρόνο χωρίς τη χρήση μάσκας και σε εσωτερικό χώρο με τους πλήρως εμβολιασμένους φίλους μου, λαμβάνοντας ωστόσο όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις. Είναι ένας σχετικά ασφαλής τρόπος να γίνει η πανδημία πιο ανεκτή για όλους μας, διατηρώντας παράλληλα τα κρούσματα υπό έλεγχο.

Τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο έναντι σοβαρής νόσησης από την COVID-19, αλλά μειώνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο των ήπιων ή ασυμπτωματικών περιπτώσεων, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην πρόληψη της μετάδοσης εν γένει. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό, αλλά το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο ασφαλές για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί να περνά χρόνο με ένα πλήρως εμβολιασμένο άτομο χωρίς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο, από ό,τι να έχει επαφές με άλλο μη εμβολιασμένο άτομο. Επομένως, περιμένοντας να περάσει το διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκτήσω τη μέγιστη δυνατή προστασία από το εμβόλιο, μπορώ να περιορίσω τον κίνδυνο νόσησης από τον κορονοϊό έχοντας επαφές μόνο με εμβολιασμένους φίλους.

Τα CDC πρόσφατα επικαιροποίησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες τους προκειμένου να συμπεριλάβουν τα νέα στοιχεία που δείχνουν ότι η επαφή χωρίς χρήση μάσκας, σε κλειστό χώρο, μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ατόμων και μιας οικογένειας που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί είναι αρκετά ασφαλής, εφόσον κανείς από τους μη εμβολιασμένους ή μέλη της οικογένειάς του δεν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου και οι συναθροίσεις είναι μικρού μεγέθους. Πρόσφατα έχουμε δει πολλές χαρούμενες στιγμές επανένωσης εμβολιασμένων παππούδων με τα ανεμβολίαστα εγγόνια τους, σε κλειστούς χώρους και χωρίς μάσκα.

Προϋπόθεση-“κλειδί”, φυσικά, είναι τα εμβολιασμένα άτομα να επισκέπτονται μόνο μία οικογένεια που δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί κάθε φορά, ούτως ώστε τα μη εμβολιασμένα άτομα από δύο ή περισσότερες οικογένειες να μην έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Αυτή η προσέγγιση είναι παρόμοια με τις “φούσκες καραντίνας”, μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα μπορούν να συναναστρέφονται με πολλές διαφορετικές “κοινωνικές φούσκες”, διότι ο κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό είναι πολύ χαμηλός. (Οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας παρουσία άλλων ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί.)

Όταν όσοι δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επιλέξουν να περάσουν χρόνο με εμβολιασμένους φίλους τους και όχι με τους άλλους, βοηθούν επίσης στη μείωση των κρουσμάτων. Παρότι ο κίνδυνος δεν είναι μηδενικός, οι μελέτες δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα είναι απίθανο να μολύνουν ή να μεταδώσουν τον κορονοϊό, επομένως επιβραδύνουν την εξάπλωσή του και τη δημιουργία εστιών. Τα μη εμβολιασμένα άτομα που κατά κύριο λόγο ή αποκλειστικά έχουν επαφές με πλήρως εμβολιασμένους έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να μολυνθούν. Και, επιπρόσθετα, περιορίζουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Ορισμένοι ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι η ενθάρρυνση των εμβολιασμένων να συναναστρέφονται με άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί, και μάλιστα χωρίς τη χρήση μάσκας και σε εσωτερικούς χώρους, δείχνει ανευθυνότητα. Ωστόσο, η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις των CDC. Έτσι, η διεύρυνση των εμβολιασμών επιτρέπει τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους μη να επωφεληθούν από τα οφέλη της κοινωνικής επαφής, διευρύνοντας σταδιακά των κύκλο των επαφών τους με τρόπο που περιορίζει στο ελάχιστο τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Αποτελεί δε μια καλή επιλογή για οικογένειες με παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η συναναστροφή με μια άλλη οικογένεια όπου όλα τα μέλη της έχουν εμβολιαστεί είναι αρκετά ασφαλής. Για να διασφαλιστεί ο μικρότερος δυνατός κίνδυνος, είναι προτιμότερες οι συναναστροφές με οικογένεια όπου όλα τα μέλη είναι ενήλικες, αλλά μπορεί να διευρυνθεί και μεταξύ οικογενειών που έχουν και οι δύο παιδιά, μόλις εγκριθεί ένα παιδικό εμβόλιο. Τα μη εμβολιασμένα παιδιά που συναναστρέφονται κυρίως με πλήρως εμβολιασμένα άτομα είναι λιγότερο πιθανό να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τα ίδια τον κορονοϊό.

Εάν οι άνθρωποι διευρύνουν πολύ γρήγορα τον αριθμό των επαφών τους με εμβολιασμένα άτομα, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να παρατηρηθεί μικρή αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Όμως, ακόμα και τότε, η αύξηση δεν θα είναι μεγάλη.

Για παράδειγμα, ένα μη εμβολιασμένο άτομο που έχει μολυνθεί από τον κορονοϊό θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό σε αρκετούς εμβολιασμένους με τους οποίους έχει επαφές, σε μικρό χρονικό διάστημα. Παρότι η μετάδοση του ιού μεταξύ μη εμβολιασμένων και πλήρως εμβολιασμένων ατόμων είναι σπάνια, δεν αποκλείεται να συμβεί. Ωστόσο, οι εμβολιασμένοι είναι απίθανο να διασπείρουν περισσότερο τον ιό, οπότε και πάλι η όποια εστία μόλυνσης θα είναι μικρή.

Η λογική της συναναστροφής με πλήρως εμβολιασμένους φίλους βασίζεται στην ίδια αρχή με την “ανοσία της αγέλης”. Τα εμβολιασμένα άτομα βοηθούν στην προστασία των μη εμβολιασμένων λόγω της μειωμένης πιθανότητας μετάδοσης του ιού, γεγονός που επιτρέπει σε όλους μας να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, ακόμα κι αν δεν έχει εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση της “ανοσίας της αγέλης” και βοηθά να μειωθεί το βάρος που έχει προκαλέσει η πανδημία, μέχρι όντως να επιτύχουμε την “ανοσία της αγέλης”.

Είμαι ευγνώμων στους εμβολιασμένους φίλους μου που μου παρέχουν τη δυνατότητα να ζήσω λίγο πιο φυσιολογικά, με ασφάλεια, ενόσω συνεχίζεται η πανδημία. Και όταν πλέον θα είμαι κι εγώ πλήρως προστατευμένος, χάρη στο εμβόλιο, θα το ανταποδώσω.

* Η Zoë McLaren είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο School of Public Policy του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ.

© 2021 Διατίθεται από το “The New York Times Licensing Group”