«Κανόνι» από μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία – Δείτε τι συνέβη

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις με την ασφαλιστική εταιρεία City Insurance στην Ρουμανία που συμπαρασύρουν και το παράρτημά της στην Ελλάδα City Insurance ΑΕ, που εκπροσωπείται νομίμως από άλλη εταιρεία – σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας – ενώ εμπλέκεται και τρίτη εταιρεία στην διαχείριση αιτημάτων και απαιτήσεων!

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Ανεξάρτητης Αρχής Χρηματοοικονομικού Ελέγχου της Ρουμανίας (ASF), η City Insurance εμπλέκεται σε σωρεία παραβάσεων, λογιστικών και φορολογικών αδικημάτων ενώ σε απάτη με εικονικούς λογαριασμούς, ανύπαρκτες καταθέσεις και …δάνεια εμπλέκονται μέλη της διοίκησης και μέτοχοί της.

Επιπλέον, η έκθεση ελέγχου της ASF αποκαλύπτει ότι ο πλειοψηφικός μέτοχος της ασφαλιστικής εταιρίας, η εταιρεία Vivendi International (ελέγχεται από τον Νταν Οντομπέσκου, αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Άντριαν Ναστάζε) “δανείστηκε” από την City Insurance ποσό συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020. Το ποσό αυτό δεν βρέθηκαν στον λογαριασμό της εταιρείας, καθώς ο λογαριασμός αυτός είναι ανύπαρκτος (!), σύμφωνα με τα έγγραφα που απέστειλε η τράπεζα.

Έτσι, η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοοικονομικού Ελέγχου αποφάσισε να επιβάλλει καθεστώς ειδικής διαχείριση, να ανακαλέσει τις εξουσιοδοτήσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, να ανακοινώσει πρόστιμα συνολικής αξίας 8 εκατομμυρίων λέϊ προς τα μέλη και το εποπτικό συμβούλιο για διάφορες παραβάσεις και στην συνέχεια νέο πρόστιμο ύψους 2,9 εκατομμυρίων λέι για αθέτηση εποπτικών υποχρεώσεων.

Ουσιαστικά, η City Insurance βρίσκεται υπό προσωρινή διοίκηση ενώ η πρώην διοίκηση ελέγχεται πλέον από τις εποπτικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας. Σύμφωνα με ενημέρωση της εποπτικής αρχής της Ρουμανίας, το εγγυητικό σχήμα Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), τοποθετήθηκε προσωρινός διαχειριστής στην ασφαλιστική επιχείρηση City Insurance (Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.).

Πανικός στην Αθήνα

Αυτές οι εξελίξεις έχουν τεράστιες επιδράσεις στην λειτουργία του ελληνικού παραρτήματος, που λειτουργεί όχι ως ασφαλιστικό ίδρυμα αδειοδοτημένο από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Μπουργαζάς και Σία E.E.

Συνολικά πάνω από 180.000 ασφαλισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων στην Ελλάδα μένουν στον… αέρα αφού δεν καλύπτονται από κανένα ασφαλιστικό φορέα, ενώ αναρμόδια να επέμβει είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, παρά τις καταγγελίες και τις κλήσεις αγανακτισμένων καταναλωτών.

Όμως, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για την λειτουργία ασφαλιστικών εταιρειών με το καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) αναρμόδιο είναι και το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ δεν μπορεί να ασκήσει οποιαδήποτε πράξη ή να προβεί σε ενέργειες και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών!

Μόνο οι …εποπτικές αρχές της Ρουμανίας και οι εισαγγελικές αρχές στην Ελλάδα, εφόσον προκύψουν επώνυμες καταγγελίες πελατών μπορούν να παρέμβουν στην πρωτοφανή αυτή περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα.

Εξαφανισμένη…εταιρεία

Μετά την καταιγίδα των εξελίξεων, η επικοινωνία με τον διαχειριστή στην Ελλάδα είναι αδύνατη ,όπως και με οποιονδήποτε εκπρόσωπο της ΕΠΥ “City Insurance” στην Αθήνα. Σε συνεχείς κλήσεις “ουδείς αρμόδιος ήταν διαθέσιμος” και όσον αφορά στην απάντηση για την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος…”ουδένα σχόλιο“.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του (φορολογικού) εκπροσώπου της City Insurance στην Ελλάδα (Ν. Μπουργαζάς), η απάντηση ήταν η εξής: «Δεν θα προβεί σε επίσημη δήλωση καθώς δεν έχει καμία εξουσιοδότηση να εκφράσει τις επίσημες θέσεις της εταιρείας».

Όσον αφορά στα μέλη της διοίκησης της ΕΠΥ “City Insurance” στην Αθήνα μέχρι και λίγο, το προσωπικό της εταιρείας απαντούσε πως: «απουσιάζουν εκτός γραφείου και δεν είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί τους».

Επίσης, όλες οι τηλεφωνικές γραμμές που αναγράφονται στα επίσημα αρχεία της ΕΠΥ “City Insurance”, όπως και στην ιστοσελίδα της εταιρείας οδηγούν στην… γραμμή εξυπηρέτησης πελατών, η οποία όμως ασχολείται μόνο με αναγγελίες ζημιών καθώς ουσιαστικά πρόκειται για άλλη εταιρεία (Total Care).

Οι υπόλοιποι τηλεφωνικοί αριθμοί έχουν ήδη φραγή εισερχομένων κλήσεων ενώ δύο ακόμα αριθμοί παραπέμπουν σε …τηλεφωνητή με ηχογραφημένο μήνυμα που αναφέρει τις ώρες λειτουργίας της.

Καταιγίδα…αποκαλύψεων στην Ρουμανία

Σύμφωνα με έκθεση ελέγχου της ASF το έλλειμμα κεφαλαίου της City Insurance, είναι κοντά στα 845 εκατ. λέι (πάνω από 170 εκατ. ευρώ), ενώ σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι η ασφαλιστική εταιρεία City Insurance παρουσίασε καταστάσεις λογαριασμού που δεν επιβεβαιώθηκαν από την εκδότρια τράπεζα στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να ανταποκριθεί τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Επιπλέον, οι λογιστικές καταστάσεις είναι…πλαστογραφημένες ή έχουν εικονικές συναλλαγές καθώς εμφανίζεται να διαθέτει σε μετρητά 125 εκατ. ευρώ, τα οποία όπως αποδείχθηκε πως δεν υπάρχουν σε λογαριασμούς της.

Τέλος, από την Κεντρική Τράπεζα της Ρουμανίας προκύπτει ότι η εταιρεία έχει δείκτη ρευστότητας μόνο 0,16 ενώ η νομοθεσία απαιτεί πάνω από 1.

Εμπλεκόμενοι και δυο Έλληνες

Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες Romania-insider.com και Economica.net, που έχουν πρόσβαση σε επίσημα έγγραφα και στην έκθεση της εποπτικής αρχής της Ρουμανίας, στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, είναι και το μέλος του Δ.Σ. Σπύρος Μαυρόγαλος (πρώην Διευθ. Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Europa Insurance, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Garanta Insurance στη Ρουμανία και μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Κύπρο, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στην Εθνική Τράπεζα και στέλεχος στην Cosmote). Μάλιστα ο κ. Μαυρόγαλος κρίθηκε από την Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ASF) της Ρουμανίας ως «ακατάλληλος» («non Fit and Proper») και του επιβλήθηκε ατομικό πρόστιμο 200.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει πως μετά την τιμωρία του από εποπτική Αρχή της ΕΕ, υπάρχει πρόβλημα και στην Ελλάδα με την καταλληλότητα του και το δικαίωμα να συμμετέχει σε εταιρείες του ασφαλιστικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.

Επίσης, στις έρευνες των ρουμανικών αρχών για απάτη, πλαστογραφία και κατάχρηση έχουν μπει στο στόχαστρο και δύο μέλη του εποπτικού συμβουλίου οι οποίοι είναι Έλληνες. Όπως επίσης και η ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton που ενέκρινε τους ισολογισμούς των τελευταίων δυο ετών καθώς και οι ορκωτοί λογιστές της, που υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος

Για το συγκεκριμένο θέμα η ΤτΕ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση: «Η εποπτική αρχή της Ρουμανίας Financial Supervisory Authority ενημέρωσε ότι στην ασφαλιστική επιχείρηση Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., με έδρα στη Ρουμανία, τοποθετήθηκε ως προσωρινός Διαχειριστής το εγγυητικό σχήμα της χώρας Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), με εντολή διάρκειας 4 μηνών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής κατάστασης και τη διασφάλιση της συνετής και χρηστής διαχείρισης της επιχείρησης. Στην Ελλάδα, η εν λόγω ασφαλιστική επιχείρηση δραστηριοποιείται με καθεστώς Eλεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), εκπροσωπούμενη από την εταιρεία N. Bourgazas & Associates E.E.».

Αναμένονται και οι αντιδράσεις από του υπουργείο Ανάπτυξης καθώς το θέμα είναι σοβαρό και αφορά πάνω από 180.000 ασφαλισμένους οδηγούς και δεκάδες εταιρείες ενοικιάσεων αυτοκινήτων και μεταφορών (φορτηγά, νταλίκες, κ.α.) που είχαν επιλέξει την συγκεκριμένη εταιρεία χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν έχει άδεια ασφαλιστικής εταιρείας, παρότι παρέχει ασφαλιστικές υπηρεσίες και ασφαλιστικά συμβόλαια στην ελληνική αγορά.

Πώς πρέπει να κινηθούν οι ασφαλισμένοι

Η City Insurance δεν είναι ασφαλιστική στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) και σύμφωνα με την ΤτΕ το χαρτοφυλάκιό της απαριθμεί 180.000 οχήματα.

Αν η Εποπτική Αρχή της Ρουμανίας αναστείλει τις λειτουργίες της εταιρείας και στην συνέχεια την κλείσει όπως έχει γίνει με άλλες ΕΠΥ στο πρόσφατο παρελθόν στην Ελλάδα, τότε οι ασφαλισμένοι θα έχουν προβλήματα. Κάποιες ΕΠΥ κλείνοντας έκαναν συμφωνίες με ασφαλιστικές για να γίνει μεταφορά χαρτοφυλακίων, ενώ μέρος αποζημιώσεων υπό προϋποθέσεις αναλαμβάνει το Επικουρικό Κεφάλαιο Αυτοκινήτου.

Με λίγα λόγια οι ιδιοκτήτες οχημάτων που τα έχουν ασφαλισμένα στην City Insurance ανά πάσα στιγμή μπορεί να κινούνται ανασφάλιστοι και καλό θα ήταν να αναζητούν συνεχώς πληροφορίες σχετική με την εξέλιξη των ερευνών της εταιρείας γιατί ένα ξαφνικό λουκέτο θα τους αφήσει εκτεθειμένους σε πολλούς κινδύνους…

Πηγη: xristika.gr