Κάνει «ταμείο» η ΕΛΛΑΚΤΩΡ – Κλείνει αύριο Πέμπτη το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο

Αυριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019, ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα κάνει ταμείο. Τότε, θα κλείσει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο που επιχειρεί να εκδώσει ο όμιλος – μέσω της κατά 100% θυγατρικής Ellaktor Value Plc- και τότε θα μετρήσει το ποσό που θα συγκεντρωθεί και το κόστος του. Η εταιρεία έχει βγει στη διεθνή αγορά για να μαζέψει έως 600 εκατ. ευρώ προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει μέρος των δανείων της,  που φθάνουν το 1,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, το επιτόκιο θα είναι «τσουχτερό» και εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε επίπεδα κοντά στο 4% ίσως και λίγο παραπάνω. Αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί εκδίδει ομόλογο με τέτοιο κόστος χρήματος, όταν άλλες εταιρείες δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, η απάντηση είναι ότι ήδη η εταιρεία δανείζεται με υψηλό επιτόκιο, το οποίο κυμαίνεται στα επίπεδα του 5,7%. Έχει δάνεια με μέσο επιτόκιο 5,46% και με 6,06% και πληρώνει τόκους λίγο πάνω από 80 εκατ. ευρώ με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2018. Συνεπώς εάν κερδίσει σε κόστος 150 μονάδες βάσης (1,5%) μπορεί να εξοικονομήσει σε ετήσια βάση έως 10 εκατ. ευρώ.
Τα υψηλά επιτόκια που πληρώνει ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε σχέση με άλλες μεγάλες εταιρείες αποδίδονται στο ότι βρέθηκε σε ένα «κενό» διοικητικό αλλά και επιχειρησιακό (αναπροσαρμογής στατηγικής) και διανύει από πέρυσι το καλοκαίρι φάση αναδιοργάνωσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το ομόλογο θεωρείται high yield, δηλαδή υψηλής απόδοσης και όπως όλα τα high yield ομόλογα,  εταιρικά ή κρατικά,  έχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή οι επενδυτές ζητούν αυξημένη απόδοση ως αντιστάθμισμα του κινδύνου που αναλαμβάνουν. Για να γίνει πιο κατανοητό τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου παρά το ότι έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα διατηρούν χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση και έχουν ακόμα τον χαρακτηρισμό junk bonds. Το γεγονός ότι έχουν πέσει τόσο χαμηλά οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχει να κάνει με το γενικότερο επίπεδο των επιτοκίων της ευρωζώνης (που είναι αρνητικά) και με το ότι η αγορά προεξοφλεί ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε επενδύσιμη βαθμίδα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Χρήστος Ιωάννου στο CEO.GR