Καμπούλ: Τουλάχιστον επτά οι νεκροί από το χάος στο αεροδρόμιο – Οι δύο από αμερικανικά πυρά

Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο ένοπλους άνδρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ , όπου χιλιάδες Αφγανοί προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα τους, μετά την επικράτηση Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και την κατάληψη της πρωτεύουσας από τους ακραίους ισλαμιστές.

«Εν μέσω χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονταν εκεί ειρηνικά, δύο άτομα κράδαιναν τα όπλα τους με απειλητικό τρόπο», περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Τους σκότωσαν και τους δύο» συμπλήρωσε.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Associated Press ότι το χάος στο αεροδρόμιο άφησε πίσω του επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έπεσαν από μεγάλο ύψος από μεταγωγικό αεροσκάφος, στην άτρακτο του οποίου είχαν γαντζωθεί απελπισμένοι προκειμένου να φύγουν από τη χώρα.

Χιλιάδες Αφγανοί έσπευσαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ «Χαμίντ Καρζάι», όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές χάους. Αρκετοί από τους απελπισμένους Αφγανούς που ήθελαν να εγκαταλείψουν τη χώρα κατέλαβαν τον διάδρομο αποπροσγείωσης και επιχείρησαν να επιβιβαστούν στα αεροσκάφη που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο.

Σε ένα άλλο βίντεο, εκατοντάδες άνθρωποι τρέχουν δίπλα σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-17 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Κάποιοι γαντζώθηκαν στην άτρακτο του αεροασκάφους λίγο πριν την απογείωση. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τουλάχιστον δύο άτομα να πέφτουν από τον αέρα καθώς το αεροπλάνο ανέκτησε απότομα ύψος.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης εκατοντάδες ανθρώπους να τρέχουν στον διάδρομο του αεροδρομίου, ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα έριχναν προειδοποιητικές βολές στον αέρα και ένα ελικόπτερο έκανε χαμηλή πτήση.

Το ένα βίντεο δείχνει ένα πλήθος να σκαρφαλώνει σε μία σκάλα προσπαθώντας να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο, με μερικούς ανθρώπους να κρέμονται από τα κάγκελα.

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Associated Press ότι το χάος στο αεροδρόμιο άφησε πίσω του επτά νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έπεσαν από το εν λόγω μεταγωγικό αεροσκάφος.

«Το πλήθος ήταν εκτός ελέγχου», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας πως οι αμερικανοί πεζοναύτες στους οποίους έχει ανατεθεί η φρούρηση του αεροδρομίου «πυροβόλησαν στον αέρα μόνο για να αποτρέψουν το χάος», καθώς ορσμένοι από τους αφγανούς πολίτες προσπάθησαν να μπουν σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη.