Καμία ναυτιλιακή δύναμη δεν παρέμεινε ακμαία χωρίς τους ναυτικούς της (25/6)

H Θάλασσα αποτελεί πηγή ζωής και ευημερίας για την ανθρωπότητα. Δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης αλλά και ευημερίας αφού άνθρωποι από όλο τον κόσμο εκατοντάδες χρόνια ταξιδεύουν, ανακαλύπτουν, μεταφέρουν γνώσεις και εμπορεύονται αγαθά μέσω των θαλάσσιων οδών.

  • Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι το φαγητό μας και την ενέργεια που καταναλώνουμε για τη θέρμανση ή τον κλιματισμό μας, σχεδόν όλα σήμερα τα αγαθά και οι πρώτες ύλες μεταφέρονται μέσω πλοίων. Η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ζωτικής σημασίας για την ύπαρξη της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πολύ λίγοι άνθρωποι, ειδικά σε άναυτες ή περίκλειστες περιοχές του πλανήτη γνωρίζουν την καθημερινότητα των αφανών ηρώων της εμπορικής ναυτιλίας.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να ευχαριστούμε τους ναυτικούς, ατομικά αλλά και συλλογικά, ειδικά όσοι προερχόμαστε από χώρες με μακρά παράδοση στη θάλασσα.

Η Θάλασσα για τους ναυτικούς δεν είναι μόνο ένα εργασιακό σκηνικό που προσφέρει μοναδικές εικόνες, αλλά και το αίσθημα της ηθικής και κοινωνικής προσφοράς, την υπερηφάνεια της εξέλιξης, του θαυμασμού της τοπικής κοινωνίας και της οικογένειας στο πρόσωπο του ναυτικού αλλά και την ικανοποίηση της φροντίδας που της παρέχει έστω και αν αυτός βρίσκεται μακριά…

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγω του Covid-19, οι ναυτικοί εξακολουθούν να εργάζονται ασταμάτητα με αίσθημα υπέρβασης, για να μην λείψουν σε κανέναν μας τα αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και ιατρικά εφόδια. Αν λάβουμε υπόψη μας και την ψυχολογική φόρτιση του επαγγέλματος, το άγχος για τον επαναπατρισμό, τις δυσκολίες της πρόσβασης σήμερα σε λιμάνια και σε αεροδρόμια, αντιλαμβανόμαστε ότι οι ναυτικοί είναι οι απολύτως απαραίτητοι «συνδετικοί κρίκοι» για την ομαλή λειτουργία του διεθνούς εμπορίου.

Σαν σήμερα λοιπόν κάθε 25η Ιουνίου εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικού που καθιερώθηκε το 2010 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) προκειμένου να υπενθυμίζει σε όλη την κοινωνία -και ειδικά στο ναυτιλιακό κόσμο- πως οι ναυτικοί μας αποτελούν το πιο ζωντανό κύτταρο της ναυτιλίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του IMO, Kitack Lim, απέστειλε ένα προσωπικό μήνυμα σε όλους τους ναυτικούς, διαβεβαιώνοντάς τους ότι ο οργανισμός κατανοεί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα και θα συνεχίσει να εργάζεται ακούραστα σε όλα τα επίπεδα για να βρει λύσεις. Ο Γενικός Γραμματέας προέτρεψε επίσης τα κράτη-μέλη του ΙΜΟ και τις ναυτιλιακές εταιρείες να υιοθετήσουν πρακτικές και ρεαλιστικές προσεγγίσεις σε θέματα όπως η αλλαγή πληρωμάτων, οι προμήθειες, οι επισκευές, οι επιθεωρήσεις και οι πιστοποιήσεις.

Η φετινή εκστρατεία του ΙΜΟ καλεί όλους μας να αναγνωρίσουμε το έργο των ναυτικών οι οποίοι μεταφέρουν και παραδίδουν με ασφάλεια ζωτικά αγαθά, ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το hashtag #SeafarersAreKeyWorkers μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε συμμετέχει στην εκστρατεία για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Τα Ναυτικά Χρονικά και η Isalos.net εύχονται σε όλους τους ναυτικούς και τις οικογένειες τους χρόνια πολλά, ήρεμες θάλασσες και καλή αντάμωση.