Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Η ΡΑΕΚ υιοθέτησε τις αλλαγές που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία επικύρωσε την απόφαση για νέα αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, όπως αναφέρθηκε στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Αυτή η αλλαγή αφορά δύο βασικά σημεία. Πρώτον, η ΡΑΕΚ αποφάσισε την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης, από το 2025 έως το 2029. Το κόστος αυτό, που ανέρχεται σε 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, θα αποκόπτεται από τους καταναλωτές, αλλά θα τους επιστρέφεται μέσω κρατικής επιδότησης, η οποία θα διανέμεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεύτερον, παρατείνεται για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου, της τάξης του 8,3%, στον φορέα υλοποίησης του έργου. Επίσης, στο επόμενο στάδιο θα εξεταστούν και άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (Cross-Border Cost Allocation – CBCA), οι οποίες αναμένονται να συγκεκριμενοποιηθούν σύντομα.

Παράλληλα, σημαντική ήταν η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη ημέρα μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. Στη συνάντηση αυτή, επήλθε συμφωνία για τις εκκρεμότητες που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση, με στόχο την άμεση οριστικοποίησή τους. Ένα από τα κύρια θέματα της συμφωνίας αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle – SPV), που θα διαχειρίζεται το καλώδιο της διασύνδεσης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προηγηθεί μια μελέτη δέουσας επιμέλειας (due diligence) για να αποσαφηνιστούν οι όροι συμμετοχής της Κύπρου. Οι αρχικές εκτιμήσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ένα ποσό της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ, αν και αυτό το ποσό δεν έχει επιβεβαιωθεί. Τέλος, όπως ανακοινώθηκε από την Κυπριακή Προεδρία, βρίσκονται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τρίτα κράτη για την πιθανή συμμετοχή τους στο SPV, κάτι που θα ενισχύσει περαιτέρω το έργο.