Καλό μήνα και στο Χρηματιστήριο…

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκινά ο Ιούνιος για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Χθές ολοκληρώθηκε το rebalancing, αλλά και η είσοδος των Εθνικής και Μυτιληναίου στον δείκτη MSCI Standard Greece, αυξάνοντας τις υφιστάμενες μετοχές από έξι (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Jumbo, Eurobank, Alpha Bank  σε οκτώ.

Ο τζίρος στο ελληνικό χρηματιστήριο εκτινάχτηκε στα 523,2 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η μεγαλύτερη από τις 2 Δεκεμβρίου 2015 όταν είχαν διακινηθεί – επίσης λόγω rebalancing – 666,1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, έως τις 17:00 μ.μ. η αξία συναλλαγών του Χ.Α. ήταν στα 104,6 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι στις δημοπρασίες έγιναν συναλλαγές 418,6 εκατ. ευρώ!

Δεικτοβαρείς μετοχές έκαναν ασυνήθιστα μεγάλο τζίρο, μεταξύ αυτών και οι τράπεζες.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν σαφώς οι μετοχές της Εθνικής και του Μυτιληναίου, καθώς είναι οι δύο που θα βρίσκονται από σήμερα στον δείκτη Standard του MSCI. Οι τζίροι τους έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς και οι δύο μαζί ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ.

Παρά την ένταξη της Εθνικής στον δείκτη η μετοχή πιέστηκε και έκλεισε με απώλειες 3,20%

Συγκεκριμένα η  ΕΤΕ στις 17.00 βρέθηκε στα 3,584 ευρώ (-2,08%) με όγκο 8829176 τεμ. και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 3,543 ευρώ (-3,20%) με όγκο 49504470 τεμ.

 Η Μυτιληναίος που έως τις 17:00 μ.μ. είχε διακινήσει τζίρο 19,46 εκατ. ευρώ, στο τέλος έφτασε στα 136,39 εκατ. ευρώ, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και τη μετοχή στο -0,54%.

Η αύξηση της στάθμισης της Ελλάδας στο δείκτη MSCI λόγω των μεγάλων ανακατατάξεων διεθνώς, έφερε –αναλογικά– σημαντικές εισροές σε όλες τις μετοχές που συμμετέχουν πλέον στο δείκτη MSCI Standard Greece και αυτός είναι ο λόγος που εκτοξεύτηκαν οι όγκοι και οι τζίροι σε τίτλους όπως ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.

Μαλιστα ο τζίρος ήταν εντυπωσιακός για την Alpha Bank  καθώς έκανε σχεδόν το 10% του συνολικού τζίρου στο ΧΑ σε μια ιστορική ημέρα που ο τζίρος ξεπέρασε το μισό δισ. Έχει ενδιαφέρον πως παρά το ότι η Alpha Bank είναι ήδη στον MCSI  λόγω είχε πολύ μεγάλο τζίρο. Συνολικά έγιναν συναλλαγές 46,38 εκατ. ευρώ μέσω όγκου 46,9 εκατ. τεμαχίων,

Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι έγιναν σοβαρές τοποθετήσεις από long only διαχειριστές οι οποίοι είδαν το MSCI rebalancing ως σημαντική ευκαιρία για χτίσιμο σοβαρών θέσεων  με το βλέμμα στο 1,4 που είχε η μετοχή πριν από λίγους μήνες.

Αντιθέτως hedge funds και emerging markets funds με έκθεση στην Ρωσία  ήταν πωλητες τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δραστηριότητα στα παράγωγα αυξήθηκε έτι περαιτέρω δείχνοντας αύξηση θέσεων και μέσω των futures.

Ο Ιούνιος αναμένεται καυτός καθώς αυτή και την επόμενη εβδομάδα εντείνονται οι συναντήσεις των διοικήσεων των τραπεζών με επενδυτές σε Αγγλία και Αμερική μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.