Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα


ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ


 • Μέχρι τα Χριστούγεννα θα αυξηθούν οι τιμές σε πολλά προϊόντα. Εννοείται, ότι με το 2% αύξηση στους μισθούς από τον Ιανουάριο, όλα θα πάνε καλά.
 • Η Ραλλία δεν είναι τρολ των 0,60. Είναι τρολ των 6.000 ευρώ το μήνα πληρωμένη από τους φόρους μας. Όπως και η Ακρίτα και πολλοί άλλοι ζαιοι, ανεβάζουν fake news, μετά τα κατεβάζουν, αλλά στο κόσμο μένει η είδηση και όχι η διάψευση.Αυτή είναι η βρώμικη αντιπολίτευση που κάνουν.
 • Το να στέλνεις βάρκες που παραβιάζουν τα σύνορα σου πίσω σε ασφαλή χώρα και μάλιστα όταν αυτή η ασφαλής χώρα τις στέλνει επίτηδες και χωρίς να έχεις καλέσει κανέναν, είναι προστασία συνόρων. Τα pushbacks είναι ορολογία που ξεκίνησαν οι λαθρέμποροι για να βρουν πολιτική στήριξη.
 • Μα ποιος ηλίθιος επέτρεψε να συνωστιστούν 40.000 στο μισό ΟΑΚΑ? Ο ένας πάνω στον άλλον, κάθονται ακόμα και στους διαδρόμους, και τα πέταλα κλειστά, αντί να μοιράσουν τον κόσμο σε ολο το γηπεδο.
 • Προφανώς δεν υπάρχει καλύτερη άμυνα από τον εμβολιασμό. Ωστόσο το να κλειδώνεις κάποιον με αρνητικό τεστ σπίτι του είναι αντί-ιατρικό, αντιδημοκρατικό και εν τέλει απάνθρωπο.
  • Μην πιστεύετε τι σας λένε. Η ΝΔ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο ΣΥΡΙΖΑ σε τέλμα και το ΠΑΣΟΚ είναι ο άγνωστος Χ. Στην κεντροδεξιά υπάρχει τεράστιο κενό εκπροσώπησης και αν συγκροτηθεί πατριωτική-δημοκρατική πανστρατιά τύπου Συναγερμού 1951 θα έχει τεραστία απήχηση.


 • Με έχει κουράσει η κανονικότητα. Στο λεωφορείο χαμός από κόσμο. Στη δουλειά έχουμε τις θεωρίες συνομωσίας των ανεμβολίαστων. Δεν μπορώ να κάνω σχέδια για ένα μήνα μετά με τις φήμες για lockdown. Στα μαγαζιά: “δείξε μας τα χαρτιά σου”. Αυτό είναι κανονικότητα;
 • Δεν δίνουμε λογαριασμό σε κανένα αλλά έγινε η ζωή μας ένας μόνιμος έλεγχος!
 • Σαντορίνη σήμερα. 2,14€ η απλή, η κατοστάρα πάει για 2,50€. Τι θα γίνει; Ως πότε θα πληρώνουμε τους μετακλητούς της ΝΔ; • Ο Μητροπολιτης Δωδωνης προς τους ανεμβολιαστους #ψεκια στον ΑΝΤ1 «Εσυ που πιστευεις ότι στην εκκλησία δεν κολλάει διότι έχεις μαζί σου τον Χριστο,πήγαινε στην εκκλησία κ πιασε γυμνό καλώδιο ρεύματος» Και κάπου εδώ κλείνει η συζήτηση.
 • https://twitter.com/i/status/1462106700635385856
 • Η κροατική αστυνομία συνέλαβε Γερμανό δημοσιογράφο επειδή βοήθησε μετανάστες να περάσουν παράνομα τα κροατικά σύνορα από τη Βοσνία! Και εμείς εδώ τους παρουσιάζουμε στα κανάλια ως ήρωες…
 • Βλέπουμε οι περισσότεροι με αηδία το πόσο έχει ευτελιστει ο θεσμός του βουλευτή. Μπορεί το κάθε τίποτα που έχει ένα όνομα να μπει εύκολα στο ναό της δημοκρατίας και αντί να βουλευεται, αναπαράγει ότι πιο βρώμικο και φθηνό κυκλοφορεί στο διαδίκτυο χωρίς καν το διασταυρώσει.
Δύο ανθρώπους έχω ακούσει τον τελευταίο καιρό να εναντιώνονται στις εξοπλιστικές δαπάνες της Ελλάδας , τον Τσίπρα και τον Ακάρ, μπορεί να είναι και άλλοι δεν κρίνω.
 • 105 νεκροι και η Ιερα Συνοδος… δεν μπορεί να ελέγξει την εισοδο των πιστων στους ναους. Το κρατος συγκρουεται με τον ανορθολογισμο και ηττάται. Ντροπη
 • Οι σημερινοί 105 θάνατοι,608 διασωληνωμένοι, 7.287 κρούσματα είναι η απάντηση στο γιατι πρέπει να εμβολιαστεί κάποιος.Κατά τα λοιπά ικανοποιητική απάντηση από την πολιτική ηγεσία στο γιατί κατέχουμε τα πρωτεία σε θανάτους στην Ευρώπη δεν έχει υπάρξει
 • Η 1η κόρη ήρθε Ελλάδα 5 μηνών & πήρε ελλ. ιθαγένεια όταν έγινε 25 ετών. Η 2η γεννήθηκε Ελλάδα, είναι 26 ετών αλλά ακόμα δεν έχει ελλ. ιθαγένεια. Η 3η έγινε Σουηδή πολίτης στα 7 της χρόνια ενώ η 4η, πριν γίνει δυο ετών. Εγώ έμεινα Ελλαδα 21 χρόνια και έφυγα χωρίς άδεια παραμονής.
 • Η 1η κόρη ήρθε Ελλάδα 5 μηνών & πήρε ελλ. ιθαγένεια όταν έγινε 25 ετών. Η 2η γεννήθηκε Ελλάδα, είναι 26 ετών αλλά ακόμα δεν έχει ελλ. ιθαγένεια. Η 3η έγινε Σουηδή πολίτης στα 7 της χρόνια ενώ η 4η, πριν γίνει δυο ετών. Εγώ έμεινα Ελλαδα 21 χρόνια και έφυγα χωρίς άδεια παραμονής.

 • Χωρίζει η Αντέλ, βγάζει δίσκο, καβατζώνει 100 εκατομμύρια σε 1 μήνα. Χωρίζουμε εμείς, πληρώνουμε μαλλιοκέφαλα σε διατροφές.
 • Σε μια δύσκολη για τη χώρα μέρα, η Θεοδωρίδου έχει τον άχαρο ρόλο να προσπαθεί να μας πείσει να εμβολιαστούμε παραθέτοντας στοιχεία από το CDC. Το μόνο που είχε να κάνει είναι να πει “112 θάνατοι, εμβολιαστείτε μωρ μαλακες, βάλτε μάσκες κ καθίστε σπίτια σας”

 • «Γιατί η Ελλάδα δεν είναι Ισραήλ;»
 • Κάπου εκεί σταματούν οι ομοιότητες και αρχίζουν οι διαφορές. Η εβραϊκή διασπορά έχει οργανωθεί με έναν μοναδικό τρόπο, που της επιτρέπει να παρεμβαίνει σε κρίσιμες στιγμές αποτελεσματικά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες. Καμία σχέση με την ελληνική διασπορά, με ελάχιστες –δυστυχώς– εξαιρέσεις.

Το Ισραήλ έχει αφομοιώσει στην καθημερινότητά του και την επιχειρηματική του κουλτούρα, την άμυνα και την ασφάλεια. Καμία σχέση με την Ελλάδα. Το Ισραήλ χρησιμοποίησε τη διασπορά του για να δημιουργήσει μία από τις πιο πρωτοποριακές και δυναμικές κοινότητες νεοφυών επιχειρήσεων. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη πολύ πίσω σε αυτόν τον τομέα.

 • Το ερώτημα είναι γιατί;

Δεν είμαστε λιγότερο έξυπνοι, δημιουργικοί ή υπερήφανοι. Ούτε μπορεί κανείς να πιστέψει ότι κάποιο συστατικό στο εβραϊκό DNA είναι τόσο διαφορετικό από το δικό μας.

 • Μετά την απειλή του 1974, η διασπορά κινητοποιήθηκε και στη συνέχεια την ξεχάσαμε ή την αντιμετωπίζαμε σαν κομματική πελατεία.

Σκέφθηκα ότι ίσως η απάντηση να βρίσκεται στο γεγονός πως εμείς δεν νιώσαμε ποτέ στο πετσί μας ως έθνος την απειλή του αφανισμού. Οταν τη νιώσεις, προφανώς μεταλλάσσεσαι σαν έθνος και προσαρμόζεις τη συμπεριφορά σου, στήνεις το κράτος σου διαφορετικά. Σοβαρεύεσαι, υποτάσσεις τα ελάσσονα στα μείζονα, βάζεις στόχους, γίνεσαι έθνος φιλόδοξο.

 • Στην Ιστορία μας νιώσαμε τέτοιες προκλήσεις και ανταποκριθήκαμε στις περιστάσεις· τις καταστροφές ακολούθησαν οι θρίαμβοι, όπως θα έγραφε ο Στάθης Καλύβας.

Την τελευταία φορά που νιώσαμε, όμως, έντονα απειλή ήταν το 1974. Αντί ωστόσο να σοβαρευτούμε, χαλαρώσαμε. Η ιδέα μιας συνέργειας πανεπιστημίων και Ενόπλων Δυνάμεων ήταν ανάθεμα. Η διασπορά κινητοποιήθηκε και μετά την ξεχάσαμε ή την αντιμετωπίζαμε σαν κομματική πελατεία.

 • Το σαράκι του ρουσφετιού και της πολιτικοποίησης των πάντων ροκάνισε τους θεμελιώδεις αρμούς του κράτους. Κτίστηκαν καριέρες με μεγάλα λόγια, ενίοτε και με μίζες. Δεν δίναμε την εικόνα ενός έθνους ή κράτους που παίρνει στα σοβαρά κάποια απειλή.

Τώρα σοβαρευόμαστε. Και αυτό είναι πολύ θετικό, έστω και αν αργήσαμε, έστω και αν έχουμε πολύ δρόμο να καλύψουμε έως ότου αυξηθούν οι ομοιότητες με το έτερο ανάδελφο έθνος…