Καλλιόπη Βαρδάκα: Το σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα

Εκλογές ΠΑΣΟΚ:

*κανένας έλεγχος για covid

*3 ευρώ για συμμετοχή ‘Μαύρα’ – καμία απόδειξη

*Αυτό έρχεται;


 • Ένας μικρός καθημερινός ήρωας είναι ο 17χρονος που ξυλοκοπήθηκε από δύο Πακιστανούς για να γλιτώσει τη συμμαθήτρια του από βιασμό. Δεν θα ακούσετε γι’ αυτον. Χαλάει το αφήγημα της λαθρολαγνείας.

Υπάλληλος στον ΕΦΚΑ ζήτησε από ασφαλισμένο να υπογράψει δήλωση ότι είναι ζωντανός. Ελλάδα 2021!!


 • Όχι ρε τραχανοπλαγιά..δεν πρόκειται να σε πω ποτέ “αφεντικό”!!! Εργοδότης μου και πολύ σου πέφτει!!! Μέχρι και τα αδέσποτα τετράποδα θεωρούνται υιοθετημένα και με το νόμο πλέον. Μόνο εμείς τα δίποδα κτήνη συντηρούμε αντιλήψεις ανεπίτρεπτα παλαιολιθικές!!!

Αυτοί που διέλυσαν την οικονομία και προκάλεσαν τα μνημόνια είναι: 1. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ, που είναι σήμερα στον Σύριζα. 2. Η ρηχή ΝΔ, που στηρίζει ή είναι στον Σύριζα. 3. Η Καμόρα του Δημοσίου, που ιδρύθηκε από τους δύο και εκπροσωπείται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τελεία-Παύλα


 • Το μακρινό 2004 κατέβαινε ένας υποψήφιος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ψήφισαν πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμος. Το 2021 κατέβαιναν 6 υποψήφιοι, εκπροσωπώντας κάθε διαφορετική γνώμη και οπτική στο ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκαν από μόλις 270 χιλιάδες. Βρείτε το λάθος.

 • Πόλεις στον ωκεανό: Η Κορέα και τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν το μέλλον μας

Η ιδέα ότι μπορούμε να ζήσουμε σε πόλεις που επιπλέουν δεν είναι καινούργια. Μέχρι τώρα, όμως, τη συναντούσαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και αυτές οι πόλεις ήταν συνήθως μια λύση ανάγκης, μετά από μια παγκόσμια καταστροφή.

Όλα αυτά αλλάζουν, όμως, καθώς η πρώτη πλωτή πόλη είναι έτοιμη να κατασκευαστεί και είναι ένα πρότζεκτ που συνυπογράφου η πόλη Busan στη Νότια Κορέα, ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών UN-Habitat και ο οργανισμός OCEANIX.

 • Όλοι μαζί έβαλαν τις υπογραφές για την υλοποίηση του πρότζεκτ στα ανοικτά των ακτών της 3,4 εκατομμυρίων κατοίκων νοτιοκορεατικής πόλης. Σχεδιασμένο από τον Bjarke Ingels Group (BIG), το φιλόδοξο σχέδιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και προβλέπει μια πόλη φτιαγμένη από εξαγωνικές πλατφόρμες και η οποία θα είναι ανθεκτική σε φυσικές καταστροφές όπως πλημμύρες, τσουνάμι και τυφώνες.
 • «Οι βιώσιμες επιπλέουσες πόλεις είναι μέρος του οπλοστασίου στρατηγικών κλιματικής προσαρμογής που έχουμε διαθέσιμο. Αντί να μαχόμαστε το νερό, ας ζήσουμε σε αρμονία μαζί του. Μέσα από την ιδέα της επιπλέουσας πόλης, προσβλέπουμε στην εξέλιξη λύσεων κλιματικής προσαρμογής και βασισμένων στη φύση και η ιδανική επιλογή για το πρωτότυπο είναι η Busan», επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, Μαιμουνάχ Μοχντ Σαρίφ.

Περίπου το 40% του πληθυσμού της Γης ζει σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις ακτές, ενώ ανεβαίνει η στάθμη της θάλασσας. «Με τις περίπλοκες αλλαγές με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπες οι παράκτιες πόλεις, χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όραμα στο οποίο θα είναι δυνατόν να συνυπάρχουν ο κόσμος, η φύση και η τεχνολογία. Δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Busan για να κάνουμε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση βιώσιμων οικισμών στον ωκεανό» είπε ο δήμαρχος της Busan, Park heong-joon.

«Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι μια τρομερή απειλή, αλλά η βιώσιμη επιπλέουσα υποδομή μπορεί να συμβάλει στην επίλυση αυτής της διαφαινόμενης καταστροφής. Είμαστε ενθουσιασμένοι που γράφουμε ιστορία με την Busan και τον UN-Habitat αναγγέλλοντας το επόμενο σύνορο της ανθρωπότητας» χαιρέτησαν οι συνιδρυτές του OCEANIX, Itai Madamombe και Marc Collins Chen.

Το 2019, παρουσιάζοντας το πρότζεκτ, ο Bjarke Ingels, ιδρυτής του BIG είχε πει: «Η σωρευτική αρχιτεκτονική μπορεί στο διάβα των χρόνων να μεγαλώσει, μετασχηματιστεί και προσαρμοστεί οργανικά, εξελισσόμενη από μια γειτονιά 300 κατοίκων σε μια πόλη 10.000 – με τη δυνατότητα να κλιμακώνεται επ’ αόριστον για να προσφέρει ανθούσες θαλάσσιες κοινότητες για ανθρώπους που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον και για τον πλανήτη μας».

https://www.cnn.gr


 • Στην εποχή των γεγονότων, τα γεγονότα από μόνα τους δεν αρκούν

Στην εποχή των γεγονότων, τα γεγονότα από μόνα τους δεν επαρκούν. Χρειάζεται και το πολιτικό περιεχόμενο, όσο και αν οι πολιτικοί οργανισμοί επιμένουν να το αφαιρούν και να μετατρέπονται σε θυρωρούς εξουσίας ή τοπικούς οργανισμούς αιμοδοσιών και δενδροφύτευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ηγηθεί του ΚΙΝΑΛ για τα επόμενα χρόνια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Είναι μια συνεπής επιλογή του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, ο οποίος έχει απωλέσει ένα σημαντικό κομμάτι της εξουσίας πρώτης γραμμής και επιμένει να μινιμάρει την πολιτική του πρόταση. Είναι μια επιλογή που μοιάζει πολύ με τους όρους που εκλέχτηκε δύο φορές η Φώφη Γεννηματά. Το ΠΑΣΟΚ των ημερών μας ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συντήρηση δυνάμεων παρά για τις αντεπιθέσεις.

Αν το ΠΑΣΟΚ είχε «το μαχαίρι στα δόντια» όπως πχ πριν 20 χρόνια, δεν θα ζητούσαν οι νικητές του πρώτου γύρου να μη γίνει ο δεύτερος. Τώρα, ο στόχος είναι να αποφευχθούν (όχι μόνο στις εσωκομματικές εκλογές) τυχόν εκπλήξεις, κυρίως δυσάρεστες, αλλά και αναγκαστικά, οι πιθανές ευχάριστες.

 • Τέτοια δεν θα ήταν η πιθανή εκλογή Παπανδρέου. Όσο και αν αρκετοί που παραμένουν στο ΠΑΣΟΚ και δεν έχουν διαβεί τα ρυάκια (ή ποτάμια) της εξουσίας προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι «κάτι του χρωστάει η ιστορία», ο πρώην πρωθυπουργός είναι μέρος του προβλήματος.

Η μεγαλύτερη προσφορά του στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας σήμερα, είναι ότι απόκοψε την πορεία του Ανδρέα Λοβέρδου προς μια ηγετική θέση. Ο κ. Λοβέρδος, ένας πολιτικός που στη δεκαετία του ’80 θα ήταν σε κάποια τιμητική θέση του Επικρατείας της ΝΔ, έβαλε ένα πολιτικό πρόγραμμα στην υποψηφιότητά του. Μόνο που το πήρε από την ΠΟΛΑΝ του 1993…

 • Ο Νίκος Ανδρουλάκης που ήδη βαφτίστηκε επιτιμητικά από αντιπάλους «κύριος τίποτα» και «νεόγερος», μπαίνει στα δωμάτια της ηγεσίας σε μια εποχή που τίποτε δεν αποκλείεται. Τα τελευταία δέκα χρόνια ειδικά, οι έλληνες πρωθυπουργοί είναι μετρίου και χαμηλού πολιτικού διαμετρήματος.

Αφού κυβέρνησαν οι Παπανδρέου και Μητσοτάκης νεότεροι καθώς και οι Τσίπρας και Σαμαράς, γιατί όχι και ο Ανδρουλάκης;

 • Οι αλλαγές όμως δεν έρχονται με εκλογικές διαδικασίες για αρχηγούς κόμματος, ειδικά όταν αυτές δεν συνοδεύονται από θεαματικές εξελίξεις. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο που «έδειξε το δρόμο» της δημιουργίας πολιτικών γεγονότων χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό περιεχόμενο, από το «σεισμό του 1.000.000 ψήφων» που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου και που έγινε ήττα σε κανονικές εκλογές, ένα μήνα αργότερα.

Έκτοτε, το ΠΑΣΟΚ έχει «επιστρέψει» άλλες τρεις φορές, χωρίς όμως τη δυναμική με την οποία επενδύθηκαν επικοινωνιακά οι διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού.

Το πολιτικό «καύσιμο» όμως δεν περισσεύει. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζει να μην πείθει, παρότι σημαντική μερίδα του κόσμου δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση, αλλά το ΠΑΣΟΚ παραμένει ένα υποστύλωμα μιας κατάστασης που ζορίζεται αρκετά. Και η σύνδεση με την εξουσία είναι συνήθως η ζωοδότρα δύναμη για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα.

 • Οπότε, ένας πολιτικός ηγέτης πρέπει να καταφέρει να συνδεθεί με την εξουσία για να παραμείνει εν ζωή το κόμμα και να μην πάθει ό,τι και ο Γιάννης Ζίγδης στους καιρούς της πολιτικής αξιοπρέπειας. Επίσης, θα πρέπει να διαχειριστεί τις επιπτώσεις του εισοδισμού, ο οποίος, ως γνωστόν, αλλάζει τους εισοδιστές και όχι το σύστημα.

Τα γεγονότα θέλουν και το περιεχόμενό τους. Τα επικοινωνιακά τρικ κερδίζουν, απουσία πολιτικής, αλλά φθείρονται πλέον πολύ εύκολα. Και όσο απουσιάζει η πολιτική, η δυσπιστία κερδίζει έδαφος…

https://typos-i.gr/


 • Πιστεύω στη μαγεία των Χριστουγέννων, εξαφανίζει τα λεφτά μαγικά !!
 • Η συνεργασία Ανδρουλάκη-Λοβέρδου βάζει “ταφόπλακα” σε κάθε σκέψη προοδευτικής συνεργασίας. Get over it, βρείτε κοινό να απευθυνθείτε, διώξτε Μπίστηδες και Βερναρδάκηδες, κόψτε τις μετριοπαθείς μαλακίες, βάλτε κανέναν έξυπνο δίπλα στον Τσίπρα και σταματήστε να πατάτε σε εκατό βάρκες.
 • Έχουμε ένα μηντιακό σύστημα που ασχολείται περισσότερο με τον γκόμενο της Βανδή, παρά με τον Αντιπρόεδρο του ΣτΕ που κατηγορείται πως πάσαρε κόκα σε νεαρούς εραστές του.
 • Έχετε καταλάβει ότι πίσω από το «ελληνικό ταπεραμέντο» κρύβεται άπειρη βλακεία, έτσι;

***
Του λείπει η Βουλή στηρίζει Ανδρουλάκη

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως για πολλούς ήταν αναμενόμενο, στηρίζει (και ψηφίζει) Ανδρουλάκη για τον δεύτερο γύρο. Δηλώνει μάλιστα ότι του έλειψε η βουλή. Στον απόηχο της ολοκλήρωσης του πρώτου γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος παρέστη στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής ως αρμόδιος τομεάρχης του ΚΙΝΑΛ και λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι «μετά από 2 – 3 μήνες έντασης είμαι και πάλι στην Εθνική Αντιπροσωπεία και ομολογώ ότι μου είχε λείψει πολύ» σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό την μειωμένη παρουσία του στις κοινοβουλευτικές εργασίας το προηγούμενο διάστημα λόγω της προεκλογικής εκστρατείας για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

 • Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος έκανε ειδική αναφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας «υπάρχει καθυστέρηση να έρθουν εδώ τα δύο κείμενα για κύρωση. Την καταλαβαίνω την καθυστέρηση αυτή στο μέτρο που έχετε αμφιβολίες για την συνοχή της κοινοβουλευτικής σας ομάδας. Δεν καταλαβαίνω όμως ποια είναι η θέση και στάση της ελληνικής κυβέρνησης για την ίδια τη συμφωνία. Δεν έχω δει εκθέσεις προόδου. [ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ]

***